Petrov: Sabor mora biti informatiziran i ekološki osviješten

Metkovic, 091015. Gradonacelnik Metkovica dr. Bozo Petrov i predsjednik liste Most nezavisnih lista. Foto: Denis Jerkovic / Cropix
Foto: Denis Jerkovic / Cropix
Izvor: vecernji.hr

Nakon mjesec dana zasjedanja Sabora, s predsjednikom Sabora i čelnikom Mosta Božom Petrovom razgovarali smo o novostima koje planira uvesti u rad Sabora, ali i izradi Kodeksa o etičkom ponašanju zastupnika koji će, nada se, biti gotov i usuglašen s ostalim parlamentarnim strankama najkasnije do veljače. Petrov se osvrnuo i na dugo najavljivanu poreznu reformu koja je ovaj tjedan na dnevnom redu Sabora, a prošli je tjedan u posljednji trenutak izmijenjena nakon pregovora Mosta i HDZ-a.

Sabor zasjeda mjesec dana, a vas već nema puno u sabornici. Zašto? Čime se bavite?

Predsjednik Sabora ima protokolarne dužnosti, sastanke koji su bitni za Sabor neovisno od rada u samoj sabornici. Imao sam sastanak s predsjednicom finskog parlamenta na kojem smo, osim suradnje dvaju parlamenta, dogovorili i gospodarsku suradnju. Ako zaista želim biti osoba koja radi svoj posao, moram se baviti i svim onim što se veže za rad Sabora iznutra, dakle rad stručnih službi i svega ostalog unutar Sabora, kao što je priprema proračuna. Radim na svemu tome, a jedna od novosti koju želim uvesti jest informatizacija Sabora.

Umreženi s Vladom

Što to točno znači?

S obzirom na analizu koju smo napravili u posljednja tri tjedna, utvrdili smo da Sabor troši dosta financijskih sredstava na neke nepotrebne procese te da je administracija trenutačno dosta usporena. Konkretno, u posljednjih devet godina na fotokopiranje, potrebne strojeve i angažirano osoblje, potrošeno je više od osam milijuna kuna. Danas nam tehnologija daje bezbroj mogućnosti te nam može posao olakšati i ubrzati. Plan mi je u dvije godine mandata implementirati ICT tehnologiju u rad Sabora, kako saborskih zastupnika tako i stručnih službi, a prvi je korak nabava tableta za zastupnike. Zahvaljujući softveru koji ćemo također nabaviti, zastupnici će preko tableta pregledavati i pretraživati sve sadržaje vezane uz Sabor i njihov posao, sve zakonske prijedloge.

To znači da neće zastupnici više čekati da im se printaju prijedlozi zakona ili amandmani?

Za prvo vrijeme to će još kao mogućnost ostati, ako neki zastupnici ne mogu prijedloge ili amandmane pregledavati preko tableta, dobit će ih otisnute, ali neće biti potrebe da se kao dosad sve printa u stotinama primjeraka. Kada se informatizacija provede, zastupnici će na tablete dobivati sve sadržaje, softver će automatski osvježavati sve podatke, dodavati amandmane kada se predaju, kao i sve obavijesti o dnevnom redu, tako da će se sve odvijati u roku od minute, a neće se morati čekati, ponekad i prekidati sjednica, da se nešto printa i podijeli po svim klupama. Moguće je da se u sljedećem koraku limitira određeni broj tiskanih primjeraka, jer smo analizom utvrdili da Sabor troši od dva do tri milijuna kuna na pojedine stavke poput kopiranja dokumenata i nabavu printera, održavanje, kupnju papira. Tada bi došli u ured i tražili isprinte. Očekujemo da bismo ovim uštedjeli oko 1,5 milijuna kuna godišnje. A samo naručivanje tableta za zastupnike i softver stajali bi nas oko 200 tisuća kuna. Kako želim povećati transparentnost rada Sabora, raspisat ćemo javni natječaj koji će uskoro biti objavljen na web stranici Sabora i pozivam sve zainteresirane tvrtke da se jave kako bismo po najpovoljnijoj cijeni nabavili te tablete.

Hoćete se povezati informatički i s Vladom?

Naravno, ne samo s Vladom nego i ministarstvima.

Što ste još utvrdili tom analizom rada Sabora, što još želite mijenjati u budućnosti?

Malo ćemo drugačije ustrojiti rad stručnih službi, utvrdili smo da se dosta financijskih sredstava troši na prekovremene sate, a vjerujem da se drugačijom raspodjelom to može promijeniti.

Ovaj tjedan je na dnevnom redu Sabora porezna reforma, vi ste najavili da ćete tražiti zamrzavanje plaća dužnosnika. Na koji način, amandmanom to ne možete?

Iako svima rastu plaće ovom reformom, s obzirom na situaciju u društvu, teško mi je prihvatiti da sada rastu i plaće dužnosnicima, pa će Most dati prijedlog izmjene Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika prema kojima privremeno plaće dužnosnika neće rasti.

Političarima bumerang

Ne mislim da je tako, jasni su mi njihovi argumenti, ali moramo prihvatiti činjenicu da je sve ovo što se danas događa, taj navodni progon političara od strane medija, zapravo samo bumerang svega onoga što su političari radili prethodnih godina i same gospodarske situacije u Hrvatskoj. Zato smatramo da treba odgoditi povećanje plaća dužnosnika dok se ne poboljša gospodarska situacija i dok građani ne osjete da se promijenila politička klima.

Što je s ukidanjem poreznog USKOK-a, hoćete to podržati?

Porezni je USKOK zaslužan za neke istrage koje se ne bi tako lako dogodile bez njega i ta mu se uloga ne smije i neće oduzeti. U razgovorima s HDZ-om definirano da će porezni USKOK, bez obzira na reformu, biti i dalje neovisan. Nastavljamo razgovore u stručnim skupinama, moramo analizirati situaciju koja je bila dosad, kao i što će biti s poreznim USKOK-om nakon reforme. Pri prvom ili drugom čitanju zakona vidjet ćemo što točno napraviti, nakon analize, ali sigurno neće biti smanjivanja neovisnosti poreznog USKOK-a, a očekujemo i da bude još efikasniji.

Kodeks o ponašanju zastupnika sljedeći tjedan u klubovima

Kako ide izrada nacrta Kodeksa o etičkom ponašanju zastupnika i što on točno predstavlja?

Prvi je nacrt pri samom kraju, očekujem da će se sljedeći tjedan podijeliti predstavnicima Klubova zastupnika. Formirat ćemo radnu skupinu koja će, nadam se, do veljače završiti konačni prijedlog Kodeksa. Taj Kodeks treba shvatiti kao uputu zastupnicima kako prilagoditi svoj ponašanje radi što je moguće konstruktivnije rasprave, to nipošto nisu kazne. Budu li se dijelile, dijelit će se po Poslovniku koji bismo također mogli mijenjati nakon Kodeksa. Tako se već sada razmišlja o pravu na replike nakon izlaganja Klubova zastupnika. Pravo na replike treba ostati, ali se postavlja pitanje ima li potrebe da nakon izlaganja određenog kluba repliku traži nekoliko ljudi iz istog tog kluba jer se pretpostavlja da znaju što će njihov kolega izlagati i da je to izlaganje njihov zajednički stav.