Ružica Vukovac zaslužila je politički Oscar

ruzica-vukovac

Piše: Drago Hedl za Sbplus.hr / Foto: Cropix

Zbog svoje geste Ružica Vukovac neće biti proglašena osobom godine za političku korektnost. U ovoj zemlji dijele se drugačije nagrade, koje bi se mogle nazvati: Tko je jamio, jamio je.

politici, bar ne hrvatskoj, ne postoji ništa slično Grammy Awardu ili Oscaru, nekakva nagrada za političku korektnost, iznimne dosege u obavljanju javnog posla, za potez koji povuku naši vrli dužnosnici, saborski zastupnici, ministri, župani, gradonačelnici… Možda nagrade nema jer nema ni postupaka naših političara vrijednih bilo kakvog priznanja. Tek tu i tamo, neki se mediji, obično u ovo vrijeme, pri kraju ljeta gospodnjega, pozabave izborom ličnosti godine, pa se ponekad, među takvima, nađe i neki političar. Ali, kad se to i dogodi, za tu ”popularnost”, u pravilu, zaslužan je kakav skandal, neviđena bruka, ili pak kraći ili duži boravak u Remetincu.

Bez pompe, bez PR-a, bez bombastičnih izjava, bez želje da to politički kapitalizira, ova samozatajna mlada žena, odbila je mogućnost da nakon isteka saborskog mandata koristi onu bezobraznu povlasticu i još pola godine bude na grbači poreznih obveznika, s punom zastupničkom plaćom, a sljedećih šest mjeseci s polovinom.

Kada bi u Hrvatskoj postojao kakav Grammy Award ili Oscar za političku korektnost ove bi godine, bez konkurencije, pripao bivšoj saborskoj zastupnici Mosta i aktualnoj načelnici Općine Velika Kopanica, Ružici Vukovac. Bez pompe, bez PR-a, bez bombastičnih izjava, bez želje da to politički kapitalizira, ova samozatajna mlada žena, odbila je mogućnost da nakon isteka saborskog mandata koristi onu bezobraznu povlasticu i još pola godine bude na grbači poreznih obveznika, s punom zastupničkom plaćom, a sljedećih šest mjeseci s polovinom.

U službama Hrvatskog sabora nisu se mogli načuditi takvoj njenoj odluci, pa su je, za svaki slučaj, čak tri puta nazivali iz tajništva, iznenađeni što odbija takvu pogodnost. Za razliku od nje, u studenom, čak 28 zastupnika 8. saziva Sabora ostvarivalo je pravo naknade plaće nakon prestanka obnašanja dužnosti. Među njima bila su i do jučer zvučna imena s hrvatske političke scene poput Tomislava Karamarka, Pere Ćorića, Ivana Tepeša, Tihomira Jakovine, Milivoja Špike, Stipe Petrine, Josipe Rimac, Marije Budimir, ili sportske zvijezde Sandre Perković…

Ružica Vukovac, međutim, vratila se na bitno manju plaću načelnice slavonske općine Velika Kopanica, mada je, poput spomenutih, za pola godine u džep mogla staviti stotinjak tisuća kuna. Ovako će joj, u tom razdoblju, za posao općinske načelnice biti isplaćeno tek 40.000 kuna.

Jedini razlog zašto je odbila to pravo, kako je to skromno objasnila, jeste činjenica da su u Mostu nezavisnih lista, sastavljajući program kojim će izaći pred građane, zaključili kako su u vrijeme velike krize i siromaštva koje vlada u državi, povlastice političara prevelike. Koristiti takve povlastice, za čije ukidanje se Most zalagao, bilo bi u najmanju ruku dvolično i nemoralno. zaključila je Vukovac i tajništvu Hrvatskog sabora, ostavivši ih u potpunom šoku, zahvalila na nuđenju povlastice koju je 28 njenih bivših kolega, zastupnika 8. saziva Hrvatskog sabora, objeručke prihvatilo.

Poštivanje tog načela, međutim, koštalo ju je 60.000 kuna.

Plaću za listopad nije ni dobila jer je početkom tog mjeseca odjavljena iz Sabora, a na proračun općine Velika Kopanica mogla se prijaviti tek početkom studenoga. Tako je to definirano člankom 90., stavak 6. Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi. Dakle, nakon odlaska iz Sabora, prvu plaću u Općini primila je tek u prosincu. I kad se sve to zbroji – ta jedna plaća manjka i razlika plaće u Saboru u odnosu na onu koju prima kao općinska načelnica – sebi je iz džepa izbila najmanje 60 tisuća kuna. Ili ako hoćete, toliko je, zahvaljujući njenoj gesti, ostalo više u državnom proračunu. Gdje to sigurno nisu ni osjetili, ali ona u svom džepu svakako jest.

Već, naravno, vidim one koji će s podsmijehom graknuti kako zbog te geste Ružica Vukovac nije spasila proračun, niti je – s druge stane – osobno bankrotirala. Što je točno. Ali, stranka kojoj pripada, Most, tražila je hitno donošenje prijedloga izmjene Zakona o pravima i obvezama saborskih zastupnika kojima bi se ukinula povlastica poznata kao ”6 + 6”. Prijedlog Mosta bio je da se po hitnom postupku, kroz jedno čitanje i to odmah nakon davanja povjerenja Vladi, kao prva točka dnevnoga reda, donese zakon kojim bi se to spriječilo. Na taj način bi onemogućili i 48 tadašnjih zastupnika u korištenju tog prava. No, stav Domoljubne koalicije, tadašnjeg partnera Mosta, ali i drugih stranaka, bio je da zakon ne može ići izravno u Sabor nego da prije toga mora proći radna tijela, koja tada još nisu bila konstituirana. I sve je, naravno, palo u vodu.

Zbog svoje geste Ružica Vukovac neće biti proglašena osobom godine za političku korektnost. U ovoj zemlji dijele se drugačije nagrade, koje bi se mogle nazvati: Tko je jamio, jamio je.