Mostovci pitanjima izrešetali župana Dobroslavića

NIKOLA GRMOJA ŽUPANU DOBROSLAVIĆU: DEMANTIRAJTE SEBE ILI MINISTRA KUJUNDŽIĆA ILI DALIBORA MILANA JER OČITO JE DA NETKO OD VAS NE GOVORI ISTINU

12e98ff40a502c789aecee5385365654_L

Održana je prva radna sjednica Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske županije u novom sastavu, a tom prilikom prisegu su položila dva vijećnika s liste Mosta nezavisnih lista, Nikola Grmoja i Marko Giljača. Sjednica je protekla u žustroj raspravi, vijećnici Mosta postavili su Županu mnoga pitanja te nisu bili zadovoljni dobivenim odgovorima. Posebno je burna bila rasprava između Župana i Nikole Grmoje nakon Županovih odgovora na pitanja.

Dobroslavić je u jednom odgovoru dao do znanja da za sredstva za dnevnu bolnicu u Metkoviću još uvijek nije aplicirano, a Nikola Grmoja podsjetio je da su ministar Kujundžić i Dalibor Milan nekoliko dana prije izbora javno izjavili kako sredstva postoje i da će se bolnica financirati europskim novcem.

„Tri dana prije drugog kruga izbora objavljeno je pismo kojega je kandidat za gradonačelnika Metkovića uputio ministru Kujundžiću gdje ministar odgovara da su osigurana sredstva, a župan je rekao prije pet minuta da treba projekt prijaviti. Molio bih župana da onda demantira sebe, kandidata za gradonačelnika ili ministra jer je prije pet minuta kazao kako sredstva nisu osigurana. Netko tu očito govori neistinu“, istaknuo je Grmoja.

U neugodnoj ste poziciji jer sad ispada po vašim riječima kako se natječaji Europske unije namještaju. Ako sredstva postoje, to znači da treba prijaviti projekt. Ne možete manipulirati javnost i reći da su osigurana sredstva za projekt koji nije prijavljen. Kad sredstva postoje to zovemo EU fondovima. Ali, uzmimo ovo kao malu edukaciju za župana iz EU fondova,dodao je.

Prokomentirao je i novi Zakon o koncesijama i pitao Župana je li aktivirao Povjerenstvo za nadzor koncesionara na plaže. Zanimalo ga je zašto razvojna agencija DUNEA nakon pet godina nije neovisna nego joj se svake godine sve više iz županijskog proračuna uplaćuje te zašto se ne financira sama. Prisjetio se HDZ-ove afere oko koncesije na Zlatnom ratu te dodao da postoje sumnje da ono što se događalo u Splitsko-dalmatinskoj županiji se događalo i u Dubrovačko-neretvanskoj. Dobroslavić je rekao kako je Povjerenstvo koje vrši nadzor nad koncesijama reagiralo na pojedine pritužbe, ali i kako nisu pronađene nepravilnosti. Što se tiče Zlatnoga rata, istaknuo je kako je to propust Splitsko-dalmatinske županije, a ne HDZ-a.

„Vama je premijer HDZ-ov premijer, a župan splitsko-dalmatinski nije HDZ-ov župan pa vam nije HDZ-ova afera“, zaključio je Grmoja.

Županijski vijećnik s liste Mosta Maro Kristić pitao je župana hoće li Županija poštivati najbolje europske prakse u gospodarenju otpadom “Zero waste” recikliranje i razdvajanje otpada ili će inzistirati na štetnom projektu Centra za gospodarenje otpadom u Lučevom razdolju. Kristića je zanimalo i hoće li Županija napraviti nešto u svezi sidrenja kruzera oko Dubrovnika u svojoj nadležnosti. Pitao je je li se Županijska lučka uprava sastala s gradonačelnikom.

Marko Giljača pitao je je li i kada izmjena obuhvata resorta na Srđu bila od 2016. do danas tema nekog od službenih sastanaka u Županiji. Pitao je i kad će se staviti na Županijsku skupštinu točka o smanjenju obuhvata Golf resorta na Srđu s 360 na 100 ha u skladu s odlukom Visokog Upravnog suda. Zamolio je da se ova točka stavite na dnevni red Supštine jer je ovo mjesto na kojem se trebaju dati argumenti i donijeti odluke.

Most nezavisnih lista kroz svoje djelovanje u općinskim i gradskim vijećima i županijskim skupštinama ukazivat će na probleme građana i biti njihov glas koji se do sada u tim predstavničkim tijelima nije čuo.

/ Kategorija: Vijesti / Autor: MOST / Komentari isključeni za Mostovci pitanjima izrešetali župana Dobroslavića