MOST prezentirao najmoderniji koncept eko gospodarenja otpadom

sursic

PROF. URŠIĆ: KOMBINACIJOM MODERNE TEHNIKE, DIGITALIZACIJE I KORIŠTENJEM BAR KODIRANIH PLASTIČNIH VREĆA UMJESTO SADAŠNJEGA SUSTAVA POSTIŽE SE DA SU SVI U SUSTAVU, DA SE SVI PONAŠAJU ODGOVORNO I DA VIŠE NEMA SMEĆA

KADA BI TAJ SUSTAV PROFUNKCIONIRAO KAREPOVAC BI SE MOGAO ZATVORITI

Prezentacija novog modela ekološkog sustava gospodarenja otpadom koji je usklađen s najboljom svjetskom praksom i nudi cjeloviti pristup i rješenje koje se u potpunosti može primijeniti na grad Split izazvala je jučer u Splitu zanimanje stručne javnosti, ali i građana. Okrugli stol organizirao je Most nezavisnih lista u suradnji s udrugama Sunce, Građanska inicijativa Karepovac – drugo lice Splita, Građanska inicijativa KEKS – Kaštelanski ekološki krizni stožer, Žrvanj – Žrnovnica, Eko stožer Split u osnivanju te Čistoćom Split, a uvodno izlaganje održao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara uz prisustvo svojih zamjenika i predstavnika komunalnog poduzeća.

Na samom početku nazočnima se obratio predstavnik organizatora, vijećnik Mosta nezavisnih lista Ante Čikotić. Iskazao je zadovoljstvo zbog nove kulture dijaloga i postizanja suglaslja oko najvažnijih gradskih problema.

„Zajednički zaključak za podizanje nivoa zaštite za park šumu Marjan na sjednici Gradskog vijeća je pravi put za postizanje mjerljivog napretka grada Splita. Nakon zajedništva u rješavanju brda Marjan vrijeme je da napravimo konsenzus i ponudimo rješenje za drugo brdo u gradu, a to je Karepovac. Svjedoci smo potrebe sanacije Karepovca, ali isto tako i potrebe uvođenja novog sustava. Zajedno s nizom građanskih inicijativa, udruga i drugih pripadnika civilnog društva koji se bave predmetnom tematikom kvalitete okoliša i otpadom organizirali smo ovo predavanje s intencijom postizanja dijaloga kako bi se provela što bolja rješenja za kvalitetni okoliš,“ istaknuo je Čikotić.

Centralno predavanje o temi „Univerzalni sustav za gospodarenje otpadom“ održao je nezavisni stručnjak Stanko Uršić, fizikalni kemičar i umirovljeni profesor na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

„Problem otpada i smeća u Splitu može se riješiti na efikasan način sustavom za gospodarenjem komunalnim otpadom tako da Gradu više ne bi trebalo odlagalište otpada na Karepovcu. Tim superiornim sustavom stupanj odvajanja otpada bio bi veći nego bilo gdje, a i Grad bi ga mogao napraviti za relativno malo novaca. Riječ je sustavu koji ima nekoliko novosti na svjetskoj razini, a glavna novost je ono što se zove podsustav potpuno individualizirane odgovornosti. Kombinacijom moderne tehnike, digitalizacije i korištenjem bar kodiranih plastičnih vreća umjesto sadašnjega sustava postiže se da su svi u sustavu, da se svi ponašaju odgovorno i da više nema smeća. Kada taj sustav profunkcionira Karepovac bi se mogao zatvoriti,“ istaknuo je prof. Uršić u svojem izlaganju.

Predstavnici udruga i građanskih inicijativa iznijeli su iskustva iz prakse i svoju viziju za rješavanje ovog gorućeg problema, a naposljetku su se u raspravu uključili i sami građani.

Most nezavisnih lista Split zahvaljuje gradonačelniku, njegovim suradnicima, predstavnicima udruga i gradske komunalne tvrtke na dolasku u nadi da je prepoznata potreba za konsenzusom svih političkih opcija i građana oko pitanja gospodarenja otpadom.

Također, poziva na zajedništvo i suradnju jer ovo pitanje ne smatra političkim, već pitanjem zdravlja i sigurnosti cijelog grada i svih njegovih građana.

Održani okrugli stol jedan je korak ka daljnjem dijalogu i postizanju rješenja koje će biti na korist svim građanima Splita. Most nezavisnih lista zalagat će se za implementaciju univerzalnog sustava ekološkog gospodarenja otpadom koji je predstavio profesor Uršić, a slične inačice su provedene u brojnim gradovima na zapadu, kao i za edukaciju građana o ovoj tematici.

Most nezavisnih lista vjeruje da bi građani Splita prihvatili predloženi model i smatra da se pred gradsku tvrtku Čistoća, ali i ostale gradske službe moraju postaviti ambiciozni ciljevi i prema tome vrednovati njihov rad.

/ Kategorija: Novosti / Autor: MOST / Komentari isključeni za MOST prezentirao najmoderniji koncept eko gospodarenja otpadom