Hrvatska mora brinuti o Hrvatima u BIH i graditi kvalitetne odnose s dijasporom

mostKlub zastupnika Mosta nezavisnih sudjelovao je u današnjoj raspravi o izvješću Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. O problemima Hrvata u Bosni i Hercegovini i Hrvata u dijaspori govorili su predsjednik Mosta Božo Petrov, zastupnici Nikola Grmoja, Miro Bulj, Tomislav Žagar i Ivana Ninčević-Lesandrić.

„Kada su u pitanju Hrvati u BiH, dajemo podršku federalističkom uređenju Bosne i Hercegovine i smatramo ga jedinim prihvatljivim, ukazujemo na potrebu izmjene izbornog zakona te potrebu javnog medija na hrvatskom jeziku,“ istaknuo je u svojem govoru Božo Petrov.

Zastupnici Mosta govorili su o važnosti povratka iseljenika u Hrvatsku.

Zaključili su da Vlada ne razmišlja o tome jer se zanima za očuvanje ovakvog nestabilnog sustava. Možda vladajući znaju da povratkom ljudi koji su stekli znanja i vještine ne bi tek tako mogli izigravati građane. Sumnjamo da bi povratnici s uloženim kapitalom trpjeli pravosudni teror, od sporosti do sumnjivih odluka. Sigurno ne bi trpjeli takozvane reforme koje to nisu, prijetnju i porast poreza koja čini našu zemlju nekonkurentnom. Još manje bi trpjeli ljude na vodećim pozicijama koji prednost daju stranačkoj iskaznici, a ne kompetencijama. Kada pričamo o dijaspori pričamo o budućnosti Hrvatske, o budućnosti reforme pravosuđa, sudstva, financijske politike i javne uprave. Rad Ureda Hrvata izvan RH ne ulazi u tu kategoriju te ga Vlada često koristi kao šminku za prekrivanje stvarnih izazova za iskreno povezivanje Hrvatske s dijasporom. Most nezavisnih lista podržava rad Ureda i problem vidi u Vladi Republike Hrvatske koja ne nudi jasnu viziju i strategiju za odnose s dijasporom i Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

/ Kategorija: Novosti / Autor: MOST / Komentari isključeni za Hrvatska mora brinuti o Hrvatima u BIH i graditi kvalitetne odnose s dijasporom