ZAKON KOJI DOVRŠAVA PROCES STVARANJA NEDODIRLJIVIH I NEODOGOVORNIH LOKALNIH MOĆNIKA

Prilikom saborske rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi zastupnici Mosta nezavisnih lista kritizirali su prvenstveno neprovođenje primjerene javne rasprave sa zainteresiranom javnošću. Stav Mosta nezavisnih lista o nužnosti racionalizacije lokalne i regionalne samouprave jasan je od samog početka te smo skloniji raditi na sustavnoj i cjelovitoj izmjeni nego podržati neadekvatna i nedemokratska ad hoc rješenja.

Predloženi Zakon u potpunosti dovršava proces stvaranja nedodirljivih i neodgovornih čelnika izvršnih tijela lokalnih samouprava. Donosi se zbog nekoliko politički važnih gradonačelnika koji se žele zaštititi. Ovo veliki korak natrag u lokalnoj demokraciji.

Ono što Vladimir Šeks želi postići provođenjem dvostranačja na nacionalnoj razini, ovakvim Zakonom se to provodi na lokalnoj razini i zbog toga će mu se Most usprotiviti.

Ovakvim Zakonom narušava se kakva-takva ravnoteža između predstavničkih tijela i izvršne vlasti te dodatno slabi uloga demokratski izabranih predstavničkih tijela putem kojih građani ostvaruju svoje pravo na demokraciju.

Most nezavisnih lista smatra da Prijedlog Zakona nije dorečen, da otvara nova pitanja te ne ispravlja istaknute greške, a donosi se u trenutku kada će upravo oni rokovi koji uzrokuju njegove posljedice već proteći. Stava smo da ovakvo uređenje ni na koji način neće doprinijeti boljem, odgovornijem, poštenijem i transparentnijem radu načelnika, gradonačelnika i župana. Ako ne postoje učinkovite sankcije ne možemo očekivati odgovoran rad čelnika izvršnog tijela.

/ Kategorija: Novosti / Autor: MOST / Komentari isključeni za ZAKON KOJI DOVRŠAVA PROCES STVARANJA NEDODIRLJIVIH I NEODOGOVORNIH LOKALNIH MOĆNIKA