BULJ: PLENKOVIĆU, ZAŠTO NEMATE STAV O PROJEKTU KOJI UGROŽAVA NAJVEĆI RESURS PITKE VODE U RH?

Pred Vladom se nalaze dvije velike odluke o najvećem energetskom projektu koji se pojavio od osnutka Hrvatske, a to je Vis Viva. Točnije, čeka je odluka o tome hoće li projekt privatne reverzibilne elektrane Vrdovo postati strateški, i o tome što će biti s termoelektranom na Perući, oboje u sklopu VisVive.

Povjerenstvo za odlučivanje o strateškim investicijskim projektima predložilo je Vladi proglašenje RHE Vrdovo strateškom. No, u Zapisniku s povjerenstva stoji nekoliko kriminalnih stvari i smatram da Hrvatski sabor i Vlada moraju biti upoznati s njima.

U Zapisniku stoji: “Kao osnovni motiv podnošenja prijave prijavitelji navode nesređeno stanje u zemljišnim knjigama, kao i omogućavanje otkupa zemljišta u vlasništvu privatnih osoba”.

Kakve veze ima stanje zemljišta s ocjenom strateškog značaja projekta? Zar se ovdje očito ne traži status strateškog projekta kako bi se preskočili imovinsko pravni odnosi i primjenom zakona o eksproprijaciji, opet jer je strateški projekt, ljudima na Vrdovu uzela zemlja za koju nemaju – ne samo svojom krivicom – uređene zemljišne knjige?

 Ukratko, u ovoj rečenici stoji: „Tražimo status strateškog projekta da možemo lako uzeti zemlju.“ Želi li ova Vlada zbilja poslati poruku hrvatskom narodu da joj se strateška politika temelji na uzimanju zemlje narodu i davanju te iste zemlje podobnom privatnom investitoru?

U tom istom Zapisniku također stoji: “očekuje se donošenje Rješenja o prihvatljivosti zahvata za okoliš kao preduvjeta za ishođenje lokacijske dozvole” – i to više od mjesec dana prije donošenja istog tog rješenja. Na temelju čega je Povjerenstvo moglo prejudicirati i znati da će rješenje biti pozitivno, ili je ta sigurnost došla samo iz činjenice da je vlasnik projekta muž ministrice vanjskih poslova? Ovo je materija za Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Konačno, Povjerenstvo je predložilo Vladi za strateški projekt koji ne zadovoljava ni nužne formalne uvjete da to bude. Naime, jedan od uvjeta za prijavu je potvrda o ispunjenim obvezama plaćanja poreza, obveznih doprinosa i ostalih javnih davanja, što tvrtka Zorana Burića MCC Ekskluzivne nekretnine ne ispunjava jer se nalazi na popisu poslodavaca koji ne isplaćuju plaće svojim zaposlenima.

Eto, takav projekt i takvu tvrtku Vlada gura za strateški projekt.

Druga je odluka o Studiji utjecaja na okoliš termoelektrane Peruća, koja ima biti idućeg tjedna. Nakon niza znanstvenika koji su pokazali argumente da je projekt katastrofalan, i to ne samo energetski, nego i ekonomski, energetski, a na kraju i investicijski jer će uništiti znatno veće i bolje investicije, i nakon 25 000 potpisa stanovnika protiv projekta, jučer je u priopćenju čak i Splitsko-makarska nadbiskupija ponovila pitanja koja se pitaju i znanstvenici, i stanovnici Cetinske krajine, i mi zajedno s njima, a o kojima i Vlada i Ministarstvo šute već godinu dana: znači li šutnja mučko guranje projekta, i koji je stav Vlade i premijera o ovom projektu?

Gospodine Plenkoviću, ovim projektom ugrožen je najveći resurs pitke vode u Hrvatskoj, a isto tako bi zahvaćao i petinu energetske i bio najveći izvor energije u Državi. Premijer ne može ne imati stav o toliko važnom projektu i molim Vas da nam ga kažete.

/ Kategorija: Novosti / Autor: MOST / Komentari isključeni za BULJ: PLENKOVIĆU, ZAŠTO NEMATE STAV O PROJEKTU KOJI UGROŽAVA NAJVEĆI RESURS PITKE VODE U RH?