VLADA RH HTJELA JE REGISTAR STVARNIH VLASNIKA TVRTKI SAKRITI OD JAVNOSTI, ALI MOST TO NEĆE DOPUSTITI

Most nezavisnih lista intervenirao je u još jedan zakon, i to u Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma. Na današnjoj konferenciji za medije u Hrvatskom saboru, saborski zastupnici Nikola Grmoja i profesor Robert Podolnjak predložili su u ime Mosta izmjenu tog zakona, tako da podaci o stvarnim vlasnicima hrvatskih tvrtki obuhvaćenih Registrom, budu dostupni i javnosti, a ne samo državnim tijelima koja se bave pranjem novca i istraživanjem financiranja terorizma.

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja, naglasio je kako je očito da Vlada RH svjesno želi od javnosti sakriti podatke o stvarnim vlasnicima firmi obuhvaćenih Registrom i to zbog svojih vlastitih interesa, ne mareći što je hrvatsko, izrazito usko tumačenje ove odredbe, različito od interpretacije drugih zemalja EU.

“Nevjerojatno je da Vlada RH, čak ni zakon u koji intervenira po naputku EU, ne može biti dosljedna, pravedna i transparentna. Takav je slučaj s ovim važnim zakonom, u koji smo prema četvrtoj Direktivi EU trebali učiniti dostupnim javnosti podatke iz Registra stvarnih vlasnika hrvatskih tvrtki, a oni su to jednostavno zaobišli. Smatram nedopustivim da se hrvatska Vlada ovako indolentno i neodgovorno odnosi prema ovom zakonu kojim se na razni EU pokušava spriječiti organizirani kriminal, pranje novca, krijumčarenje, šverc oružja. U prikrivanju „maglovitih i tajnih“ operacija, skrivanju, a ne otkrivanju, stvarnih vlasnika hrvatskih tvrtki, Vlada RH dopušta i dalje korupciju i kriminal i nema ih namjeru spriječiti”, rekao je Grmoja.

Prof. Robert Podolnjak podsjetio je kako je Hrvatski sabor izglasao Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma krajem listopada, a Most već sada, dva mjeseca kasnije, traži izmjene, jer su u stvaranje Registra ugrađene odredbe po kojima će podaci o stvarnim vlasnicima hrvatskih firmi biti dostupni samo državnim institucijama. Predloženo je zakonom da vođenje Registra bude zadužena FINA, te da podaci budu dostupni samo ovlaštenim službenicima Ureda za sprječavanje pranja novca, te ovlaštenim osobama kada provode mjere dubinske analize stranke na temelju ovog Zakona te “pravnim i fizičkim osobama koje dokažu opravdani pravni interes”.

„Most predlaže da podaci iz Registra stvarnih vlasnika postanu dostupni čitavoj hrvatskoj javnosti. Iako u svom izvornom obliku Četvrta Direktiva EU po kojoj se sve odvija, nije državama propisivala obavezu da Registar učine dostupnim zainteresiranoj javnosti, institucije EU osvijestile su važnost transparentnosti prema svojim građanima pa je već na razini EU u tijeku postupak promjene Direktive. Europski parlament i Europska komisija već su jasno izrazili da podatke o stvarnim vlasnicima firmi treba javno objaviti“, ističe Podolnjak.

Naglašava da je Direktiva, kojom je državama članicama EU nametnuta obveza vođenja Registra stvarnih vlasnika, osmišljena radi borbe efikasnije borbe protiv pranja novca, posebno u svrhu financiranja terorističkih grupacija, ali i porezne utaje, a sve države bi trebale biti dio svojevrsne „mreže“ i to dijeljenjem javnih informacije o pravim vlasnicima europskih tvrtki. Zato je itekako važno da transparentno sudjelujemo u ovoj Direktivi EU.

Najvažnije se, drži Podolnjak, osvrnuti na “legitimni interes” za pristup registru, režim „zaštite privatnosti“, koji se koristi u registru i format podataka registara.

“Prema našem mišljenju, svatko ima “legitiman interes” za pristup tim informacijama. Nema dokaza da bi podaci o vlasništvu doveli do problema koji se odnose na privatnost ili osnovna prava kao što su pravo vlasništva ili sloboda poslovanja. Most traži da podaci o stvarnim vlasnicima tvrtki u RH budu dostupni svima, cijeloj javnosti. Ti podaci trebali bi biti kroz Registar objavljeni na internetskim stranicama FINA-e u lako pretraživom obliku, a da pristup Registru putem interneta bude besplatan. Korisnici Registra ne moraju podnositi zahtjeve i time biti podložni autocenzuri, čekanju i diskreciji državnih tijela u davanju podataka“, objašnjava prof. Podolnjak.

Nikola Grmoja napominje da se to može učiniti već sada po uzoru na države koje su objavile svoje registre poput Velike Britanije i Nizozemske.

“Isključivo ako prihvatimo koncepciju transparentnosti kakvu Most predlaže, moći ćemo se učinkovito suprotstaviti pranju novca, terorizmu, poreznoj utaji, švercu oružja”, ističe Grmoja.