DR. SC. STRENJA – LINIĆ: „VLADAJUĆI NISU SPRIJEČILI DISKRIMINACIJU OSOBA S INVALIDITETOM KOJE SU U MIROVINI, VEĆ SU ODBILI MOJ AMANDMAN”

Zagreb, 24. siječnja 2018. – Saborska zastupnica Mosta dr.sc. Ines Strenja -Linić, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb, reagirala je na prosvjede osoba s invaliditetom koji su u mirovini i koji spornom odredbom izmijenjenog Zakona o socijalnoj skrbi gube pravo na osobnu invalidninu ukoliko im je mirovina veća od 2455 kuna. Ona je svojim amandmanom u prosincu tražila izmjenu upravo ovog dijela u Zakonu, ali su amandman vladajući odbili.

„Upozorila sam da će se ovo dogoditi i zato sam uložila amandman na Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi, tražeći da se upravo ovaj, danas sporni dio, izmijeni, jer sam odmah vidjela da će njihov prijedlog dovesti do nove diskriminacije unutar same populacije osoba s invaliditetom. Potpuno je nepravedno bilo da se puna osobna invalidnina priznaje osobi koja radi, ali ne i osobi koja je u mirovini, samo zato što prelazi iznos minimalne mirovine. Osobna invalidnina trebala bi biti vezana
isključivo uz invaliditet te je apsurdno da se na nju veže bilo koja vrsta ograničenja“, objasnila je dr. sc. Strenja-Linić.

Istaknula je kako daje punu podršku Udrugama za osobe s invaliditetom koje sada nastavljaju bitku upravo zbog odredbe na koju je dr. sc. Strenja – Linić upozoravala i koja dovodi u neravnopravan položaj osobe s teškim invaliditetom s obzirom na vrstu primanja koja ostvaruju.

Osim osoba koje primaju mirovinu, isključene su i osobe s drugim prihodima koji nisu plaća ili autorski honorar, poput rada na ugovor o djelu ili naknade tijekom stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa.

Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb dr. sc. Strenja – Linić upozorila je kako je zaista diskriminirajuća situacija da osoba koja zarađuje mjesečnu plaću, kolika god bila, ima pravo i na osobnu invalidninu koja sada iznosi 1250 kuna, a od travnja će biti i 1500 kuna. „Kada ta ista osoba ode u mirovinu i zbog starosti joj se potrebe povećaju, samo zato što prima mirovinu, ukinut će joj osobnu invalidnine, što je uistinu nelogično i krajnje diskriminirajuće“, rekla je dr. sc. Strenja – Linić.

Most nezavisnih lista