OČEKUJEMO DA ĆE USTAVNI SUD ODLUČITI DA JE “LEX ŠERIF” NEUSTAVAN

Zagreb, 25. siječnja, 2018. – U Hrvatskom saboru Most nezavisnih lista je objasnio razloge zbog kojih je Gradsko vijeće Grada Vrgorca uputilo Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi na ocjenu ustavnosti.

Čelnik Mosta Božo Petrov objasnio je zbog čega je Most u saborskoj raspravi bio protiv ovog prijedloga: „Ovaj Zakon samo je nastavak stvaranja nedodirljivih i neodgovornih čelnika izvršnih tijela lokalnih samouprava. Smatramo da neće doprinijeti boljem, odgovornijem, poštenijem i transparentnijem radu načelnika, gradonačelnika i župana i zbog toga smo bili protiv te predlagali brojne amandmane od kojih su gotovo svi odbijeni. Ako ne postoje učinkovite sankcije ne možete očekivati odgovoran rad čelnika izvršnog tijela.“

Gradonačelnik Vrgorca i saborski zastupnik Mosta Ante Pranić istaknuo je: „Mnogi su kritizirali ovaj Zakon, popularno nazvan Lex šerif, a mi smo prvi konkretno reagirali. Stavili smo tu temu na dnevni red i tako inicirali postupak za ocjenu ustavnosti. Na sjednici Gradskog vijeća Grada Vrgorca vijećnici HDZ-a su bili protiv slanja spornog Zakona na ocjenu Ustavnom sudu iako ova naš inicijativa ide u korist gradskih vijećnika. To je apsurd naše političke slike i stranačke stege na kojoj se dižu ruke u gradskom vijeću protivno incijativama koje idu baš u korist gradskog vijeća.”

Saborski zastupnik Mosta, profesor Robert Podolnjak iznio je pogled na situaciju iz stručne, ustavno-pravne perspektive te iskazao zadovoljstvo zbog toga što su se zadnjih dana mnogi ustavno-pravni stručnjaci uključili u raspravu o ovoj temi.

„Dvije su odredbe sporne i smatramo ih neustavnim i zato tražimo da Ustavni sud odluči o njihovoj ustavnosti. Pri donošenja proračuna, propisana je mogućnost da gradonačelnici povuku prijedlog proračuna i da ga ponovo upute na odlučivanje vijeću, ali pri tom Zakon stvara iznimnu pravnu nesigurnost jer ne propisuje koliko puta bi gradonačelnici mogli povlačiti svoj prijedlog iz procedure kako bi vijeće, poštujući zakon, statut i poslovnik moglo do kraja godine donijeti proračun. Ta odredba po našem mišljenju krši ustavno pravo na samoupravu putem predstavničkog tijela,“ objasnio je Podolnjak.

Druga zakonska odredba za koju Most smatra da je nesukladna s Ustavom Republike Hrvatske je odredba o stupanju Zakona na snagu, tj. da Zakon stupa na snagu prvoga dana od dana objave u „Narodnim novinama“. Ustav u članku 90., stavku 3. propisuje „Zakon stupa na snagu najranije osmi dan od dana njegove objave, osim ako nije zbog osobito opravdanih razloga zakonom drukčije određeno“, međutim pri donošenju „Lex šerifa“ nisu navedeni nikakvi „osobito opravdani razlozi“ koji bi bili ustavno opravdani.

Most nezavisnih lista