POKRET OSTANKA U SPLITU

Split, 27. siječnja 2018. – Most nezavisnih lista održao je u Splitu prvu od pet programskih konvencija naziva „Pokret ostanka“ na kojoj je članovima, simpatizerima i medijima predstavio inicijative na koje se planira fokusirati u bliskoj budućnosti.

Pred više od 150 nazočnih, predstavljene su inicijative i zakonski prijedlozi iz područja:

– Javna uprava, koju je prezentirao regionalni koordinator i saborski zastupnik Mosta Ante Pranić. Riječ je o akcijskom planu koji podrazumijeva učinkovitu javnu upravu u službi svih građana. Tri su projekta koja je Most napravio i za njih su osigurana sredstva EU, a od travnja prošle godine skupljaju prašinu u ladici Ministarstva uprave.

1. Uvođenje sustava upravljanja kvalitetom u javnu upravu RH-pilot

2. E-poslovanje

3. Razvoj kompetencijskog okvira za zaposlene u javnoj upravi – pilot

– Predstavljene su i inicijative iz područja demografije koje je prezentirala Petra Mandić, pravnica i članica Nadzornog odbora Mosta:

1. Delimitiranje roditeljskih naknada za drugih 6 mjeseci rodiljnog, za blizance, treće, te svako slijedeće dijete do 3 godine života

2. Rad na pola radnog vremena do 10 godine života djeteta (alternativa mjeri majki odgajateljica koje tako odlaze s tržišta rada)

3. Vođenje dječjeg doplatka za djecu iz obitelji s 4 i više djece neovisno o imovinskom cenzusu

4. Prijedlog strategije predškolskog odgoja i obrazovanja (regulacija radnog vremena vrtića sukladno potrebama roditelja)

5. Financiranje prijevoza učenika i sufinanciranje udžbenika vratiti na nacionalnu razinu (izjednačavanje svih krajeva RH u pristupu besplatnom obrazovanju, alokacija sredstava i izmjena par zakona)

– Prijedlog inicijativa iz područja pravosuđapredstavila je Maja Grubišin, bivša državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa. Ciljevi su:

1. Jačanje vladavine prava i jednakosti građana pred zakonom

2. Podizanje kvalitete pravosudnog sustava

3. Podizanje povjerenja građana u pravosudni sustav

4. Iskorjenjivanje negativne selekcije kod postupka imenovanja sudaca i državnih odvjetnika

– Poduzetništvo je predstavila saborska zastupnica Mosta, Ivana Ninčević Lesandrić koja je sa svojim timom detektirala ukupno 27 mjera koje će predložiti kako bi rasteretili poduzetnike kako bi ulagali sredstva u širenje svoga posla i zapošljavanje. Smanjenje nameta i korigiranje raznih pravilnika, pružanje mogućnosti da i studenti budu poduzetnici, te da poduzetniku mogu pomagati članovi obitelji, bez zasnivanja radnog odnosa.

Ante Čikotić, gradski i županijski vijećnik Mosta koji je ujedno kao domaćin moderirao programsku konvenciju i Mate Rebić, bivši pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike predstavili su inicijative iz područja energetike, prvenstveno Zakon o mikrosolarima, u kojem Most predlaže samoopskrbu električnom energijom iz obnovljivih izvora energije, konkretno sunca. Posebno je namijenjen za male kupce električne energije, za građane, male i srednje poduzetnike koji u ovom slučaju jednostavnim administrativnim postupkom mogu postati i proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora za svoje vlastite potrebe. Građani prvi put imaju mogućnost samostalno upravljati cijenom energije i svojom energetskom budućnošću. Prijedlogom se dramatično pojednostavljuje sudjelovanje takvih malih kupaca -proizvođača na tržištu električne energije. Obračunsko razdoblje obuhvaćalo bi jednu kalendarsku godinu. Uzeli smo godišnji obračun, jer istraživanja i iskustva potrošnje električne energije krajnjih kupaca pokazuju značajna dnevna odstupanja u potrošnji.

Osim inicijativa predstavljen je način rada kluba zastupnika, programskih savjeta, platforme Pokret ostanka, organizacije na terenu te su se nazočnima obratili predsjednik stranke Božo Petrov, politički tajnik Nikola Grmoja i regionalni koordinator Ante Pranić.

Nazočne je pozdravio Božo Petrov: „Most je nastao u isto vrijeme, u različitim krajevima Hrvatske radi nezadovoljstva postojećim stanjem u državi. Okupili smo se i krenuli djelovati jer ovakva država nije ono što mi želimo, a ne želimo je napustiti. Jedino što preostaje je mijenjati je vlastitim snagama. U ovom trenutku ne znam je li teži odabir otići odavde, ostaviti svoje najdraže i graditi život negdje gdje ćemo imati bolje uvjete života ili je pak teže ostati i boriti se. Mi biramo borbu. Iz jednog i jedinog razlog, jer nam je stalo do ove države i imamo viziju kakva bi ona mogla i trebala biti. Zato smo danas ovdje. Da pozovemo sve vas, da ostanete, da donesete isti izbor koji smo donijeli mi i koji donosimo svaki dan. Ova država je vrijedna toga.“

Regionalni koordinator Ante Pranić istaknuo je kako je nakon zadnjih lokalnih izbora, kada se Most prvi put pojavio na tim izborima, u Splitsko-dalmatinskoj županiji postao najbrojnija oporbena snaga.

„Cilj je 2021. preuzeti sve ove četiri dalmatinske županije, a do tada ostvariti maksimalnu suradnju Mostovih i nezavisnih načelnika, gradonačelnika koji u svojim lokalnim sredinama imaju slične ili iste probleme,“ zaključio je Pranić.

Politički tajnik Mosta nezavisnih lista Nikola Grmoja istaknuo je: „Ovo danas je dokaz da Most nije uvijek protiv nego da imamo rješenja. Nastavit ćemo nuditi rješenje, ali i raskrinkavati korupciju. Danas želimo ponuditi nadu, postoji politička opcija koja je dva puta preuzela odgovornost. Dva puta smo odustali od pozicija jer smo inzistirali na borbi protiv korupcije i na svojim principima. Jedini glas koji nije bačen je glas za Most. Sada imamo dvije godine i lokalnog i nacionalnog iskustva, i dalje su oni iskusniji od nas, ali oni nemaju srce koje imaju naši ljudi i to je naša snaga.“

Most nezavisnih lista