MINISTRE KUJUNDŽIĆU, NAPUSTITE VLADU I ISPRIČAJTE SE SUCIMA I DOKTORIMA

Zagreb, 29. siječnja 2018. – Često gledamo i slušamo neprimjerene i destruktivne slučajeve koji štete državi i građanima, ali rijetko imamo priliku vidjeti pokušaj utjecaja na sudbenu vlast u
jednom ovakvom školskom primjeru.

Ministar zdravstva dr. Milan Kujundžić, očito ne poznavajući funkcioniranje države i podjele vlasti u istoj, je u službenom dopisu ministru Bošnjakoviću uputio vrlo zabrinjavajuće i neprihvatljive upute o načinu kako bi sudovi trebali suditi. Osim što izražava negodovanje o načinu donošenja sudskih odluka ukazuje i objašnjava gdje su sudovi pogriješili i u suštini daje upute kako bi ustvari trebali suditi.

Nadalje, u ovom skandaloznom dopisu ministru pravosuđa, ministar Kujundžić traži od drugog ministra u Vladi RH sastanak kako bi nastavili tražiti rješenje tj., kako bi sudove uskladili i iste uputili da donose onakve odluke kakve odgovaraju trenutnoj politici Ministarstva zdravstva tj. izvršnoj vlasti.

Ovo je potez očajnika. Ovo je potez ministra koji već sutra ministar ne bi smio biti. Molimo premijera da se izjasni o tome je li utjecaj na sudbenu vlast od strane izvršne vlasti dopušten. Također, molimo ministra Bošnjakovića da odgovori na ovo isto pitanje. Neka  obavijeste javnost je li se sporni sastanak, kojeg je predložio ministar Kujundžić, održao te što je na njemu zaključeno.

Ministre Kujundžiću, Vaše djelovanje nam je neprihvatljivo, mi smo moderna i demokratska zemlja, slobodna od režimskih potlitika koje su nas stoljećima uništavale, Vaš pokušaj utjecaja na sudbenu vlast ostavština je takvih sustava. Napustite Vladu i ispričajte se svim sucima i doktorima, jer ono što se događa u sudskim predmetima nije Vaš opis posla!

Da podsjetimo, dvije trećine građana ima negativno mišljenje o radu pravosuđa. Više od polovice građana smatra da kao stranka u sudskom postupku ne može očekivati pošteno suđenje. Od 2010. do danas se povjerenje dodatno srozalo. Dvije trećine građana (66%) smatra da je najveći krivac pesimističnoj slici pravosuđa utjecaj politike na sudske postupke, odnosno na suce.

Znakovito je da djelatnici u pravosuđu imaju još gore mišljenje, odnosno čak 73% zaposlenih u pravosuđu vide utjecaj politike i korupcije kao razlog lošoj slici sustava – pitamo se, tko bolje od
njih može ocijeniti stvarno stanje!? Kako se ovaj utjecaj manifestira, kako se on postiže?

64% djelatnika u pravosuđu smatraju da je korupcija sudaca veliki problem, što je 11% više od onoga što su odgovorili građani. Znači ne samo da čujemo vapaj građana nego i samog sustava – on viču glasom očajnika „politika utječe na naše odluke, korupcija je prisutna“.

Osim podatka iz ankete koju je odobrio i objavio ministar Ante Šprlje početkom 2017. za svog kratkog mandata nismo imali prilike susresti se s konkretnim dokazom ili primjerom kako se utječe na sustav. No, dobili smo i to, imamo eklatantan primjer (potpisan i pečetiran od strane predstavnika izvršne vlasti) utjecaja politike na sudske odluke.

Sudbena vlast je neovisna i samostalna i svaki utjecaj na suca je zabranjen i kažnjiv.

Prema Zakonu o sudovima u članku 6. navodi se da je zabranjen svaki oblik utjecaja na donošenje sudske odluke, posebno svaki oblik prisile prema sucima, zlouporaba javnih ovlasti i osobnog utjecaja te korištenje medija i javnih istupanja na način suprotan načelima
demokratskog društva, a koje ima za svrhu utjecaj na tijek i ishod sudskih postupaka.

Nikola Grmoja/Most nezavisnih lista