POKRETOM OSTANKA NASTAVLJAMO BORBU PROTIV POGODOVANJA, KOJE JE DANAS JEDNAKO AKTUALNO KAO I PROTEKLIH 20 GODINA

Opatija, 2. veljače 2018. – Most nezavisnih lista održao je u Opatiji drugu od pet programskih konvencija naziva „Pokret ostanka“ na kojoj je članovima, simpatizerima i medijima predstavio inicijative na koje se planira fokusirati u bliskoj budućnosti.

Predstavljene su inicijative i zakonski prijedlozi iz područja:

Javna uprava, koju je kao i u Splitu prezentirao regionalni koordinator i saborski zastupnik Mosta Ante Pranić; zdravstvo, o kojem je govorila saborska zastupnica Mosta dr.sc. Ines Strenja Linić; pravosuđe je predstavila stručna suradnica Mosta Maja Grubišin; demografske mjere pravnica Mosta Petra Mandić; te poduzetništvo koordinator programskih savjeta Antonio Pešut.

Osim inicijativa predstavljen je način rada kluba zastupnika, programskih savjeta, platforme Pokret ostanka, organizacije na terenu te se nazočnima obratio predsjednik stranke Božo Petrov.

“Danas znam koliko je teško promijeniti stvari koje su zabetonirane desetljećima. Ali vi ste ključ! Vi ste ti koji se moraju uključiti kako bi se stvari promijenile. Da ne bi svojoj djeci ostavili jedinu mogućnost, a to je odlazak iz zemlje. Može biti drugačije. Pokretom ostanka nastavljamo borbu protiv pogodovanja koje je uništilo ovu državu, i dalje je uništava, kao što vidimo na najnovijim događanjima vezanim za situaciju u vezi Agrokora. Porazno je da trenutak koji smo trebali iskoristiti za novi početak, pod vodstvom ove Vlade koristimo za nastavljanje ustaljenih metoda djelovanja koje su nas toliko koštale, a vidimo da koštaju i dalje. Pogodovanje i sustavno uništavanje države aktualno je i danas kao i proteklih 20ak godina,“ istaknuo je u svom izlaganju Božo Petrov.

Što se tiče javne uprave podsjećamo da se radi o akcijskom planu koji podrazumijeva učinkovitu javnu upravu u službi svih građana. Tri su projekta koja je Most napravio i za njih su osigurana sredstva EU, a od travnja prošle godine skupljaju prašinu u ladici Ministarstva uprave.

1. Uvođenje sustava upravljanja kvalitetom u javnu upravu RH-pilot

2. E-poslovanje

3. Razvoj kompetencijskog okvira za zaposlene u javnoj upravi – pilot

Dr.sc. Ines Strenja Linić navela je da su ključni potezi za koje Most smatra da su potrebni hrvatskom zdravstvu:

1. Osigurati financijsku stabilnost zdravstvenog sustava

2. Očuvanje liječničkog kadra

3. Upravljanje kvalitetom zdravstvenih ishoda

4. Primarna zdravstvena zaštita kao „gate keeper”

Inicijative koje predlažemo:

1.Nacionalni registar zbrinjavanja poli traumatiziranih pacijenata

2.Suvremena ekipirana medicinska helikopterska i brza brodska hitna služba

Zakonski prijedlozi Mosta koju su u saborskoj proceduri, a vezani su za ovu tematiku su:

1. Izmjene Zakona o reprezentativnosti

2. Izmjene Kaznenog zakona (napadi na liječnike)

Zakonski prijedlozi u pripremi

•Zakon o provedbi nacionalnih preventivnih programa

Prijedlozi izmjena zakona

1. Zakon o podacima i informacijama u zdravstvu

2. Zakon o zaštiti prava pacijenata

3. Zakon o kvaliteti i logistici u zdravstvu

Inicijative iz područja demografije i u Opatiji je prezentirala Petra Mandić, pravnica i članica Nadzornog odbora Mosta:

1.Delimitiranje roditeljskih naknada za drugih 6 mjeseci rodiljnog, za blizance, treće, te svako slijedeće dijete do 3 godine života

2. Rad na pola radnog vremena do 10 godine života djeteta (alternativa mjeri majki odgajateljica koje tako odlaze s tržišta rada)

3. Vođenje dječjeg doplatka za djecu iz obitelji s 4 i više djece neovisno o imovinskom cenzusu

4. Prijedlog strategije predškolskog odgoja i obrazovanja (regulacija radnog vremena vrtića sukladno potrebama roditelja)

5. Financiranje prijevoza učenika i sufinanciranje udžbenika vratiti na nacionalnu razinu (izjednačavanje svih krajeva RH u pristupu besplatnom obrazovanju, alokacija sredstava i izmjena par zakona)

Prijedloge inicijativa iz područja pravosuđa predstavila je Maja Grubišin, bivša državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa. Ciljevi su:

1. Jačanje vladavine prava i jednakosti građana pred zakonom

2. Podizanje kvalitete pravosudnog sustava

3. Podizanje povjerenja građana u pravosudni sustav

4. Iskorjenjivanje negativne selekcije kod postupka imenovanja sudaca i državnih odvjetnika

Poduzetništvo je predstavio koordinator Mostovih programskih savjeta Antonio Pešut. Detektirano je ukupno 27 mjera koje će Most predložiti kako bismo rasteretili poduzetnike kako bi ulagali  sredstva u širenje svoga posla i zapošljavanje. Smanjenje nameta i korigiranje raznih pravilnika, pružanje mogućnosti da i studenti budu poduzetnici, te da poduzetniku mogu pomagati članovi obitelji, bez zasnivanja radnog odnosa.

Most nezavisnih lista