POKRET OSTANKA U OSIJEKU

BOŽO PETROV: BITI UZ MOST ZNAČI BORITI SE ZA OSTANAK SVOJE DJECE U HRVATSKOJ

Osijek, 24. veljače 2018. – Most nezavisnih lista održao je u Osijeku četvrtu po redu programsku konvenciju naziva „Pokret ostanka“ na kojoj je članovima, simpatizerima i medijima predstavio inicijative na koje se planira fokusirati u bliskoj budućnosti kako bi zadržali mlade u Hrvatskoj.

Pred prepunom dvoranom nazočne je pozdravio predsjednik Mosta Božo Petrov: „Nastali smo jer ne možemo prešutjeti nepravdu, ne možemo prešutjeti kriminal. Mi smo pokazali da se može raditi drugačije, pokušali su nas i kupiti i slomiti, ali nisu uspjeli. Smatramo da ukoliko politika bude usmjerena prema građanima u tom slučaju može se ponuditi perspektiva svima onima koji razmišljaju o napuštanju Hrvatske. Da se novac koji se troši na uhljebe usmjeri za demografske mjere i obrazovanje zamislite kako bi Hrvatska izgledala. Ovo je jedan početak u kojem vi birate hoćete li se boriti ili im prepustiti državu jer su oni jači. Želimo da ovo bude Hrvatska u kojoj svatko ima pravo živjeti dostojan život. Biti uz Most znači boriti se za svoju djecu kako bi jednom mogli ostati u Hrvatskoj.“

Nekoliko riječi nazočnima je uputio i predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka Željko Požega. „Ja sam bio taj koji je na samom početku bio kritičan prema Mostu, ali mora se priznati da otkad se Most pojavio ništa više nije isto. Hrvatska više nije ista“, istaknuo je Požega.

Predstavljene su inicijative i zakonski prijedlozi iz područja koja su važna za svakodnevni život građana. Poljoprivredu je predstavio saborski zastupnik Tomislav Žagar, energetiku saborski zastupnik i bivši ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, javnu upravu i demografiju predstavio je Božo Petrov, pravosuđe je izložila stručna suradnica Mosta Maja Grubišin, a poduzetništvo stručni suradnik Mosta Antonio Pešut.

Tomislav Žagar govorio je o niskoj razini dohotka u poljoprivredi jer od 2008. do 2017. događa se stalni pad ukupno stvorene dodane vrijednosti i faktorskog dohotka. Kao ključne probleme istaknuo je i nepovoljnu agrarnu strukturu, odnosno rascjepkanosti zemljišta, pad stočarske i biljne proizvodnje te neuređeno tržište. Kao problemi detektirani su i uvoz poljoprivrednih proizvoda, nedovoljno korištenje resursa te zaostajanje u tehnologiji.

Ono što Most svojim djelovanjem želi promijeniti je:

· povezivanje poljoprivrednika

povezivanje tržišta i modernih kanala prodaje poljoprivrednih proizvoda

želimo modernu i konkurentnu poljoprivredu

želimo približavanje EU poljoprivrednicima

želimo biti most do ruralnog razvoja

želimo učinkovitu administraciju u poljoprivredi

želimo mlade u poljoprivredi i poduzetništvu te mlade u ruralnim područjima

Slaven Dobrović predstavio je inicijative iz područja energetike, prvenstveno Zakon o mikrosolarima, u kojem Most predlaže samoopskrbu električnom energijom iz obnovljivih izvora energije, konkretno sunca. Građani prvi put imaju mogućnost samostalno upravljati cijenom energije i svojom energetskom budućnošću.Slaven Dobrović u svom je izlaganju o planu gospodarenja otpadom istaknuo da bi otpad trebalo tretirati kao sirovinu, a ne kao smeće i centri za gospodarenje otpadom morali bi uvažavati postavke iz plana.

Slaven Dobrović u svom je izlaganju o planu gospodarenja otpadom istaknuo da bi otpad trebalo tretirati kao sirovinu, a ne kao smeće i centri za gospodarenje otpadom morali bi uvažavati postavke iz plana.

U sklopu akcijskog plana koji podrazumijeva učinkovitu javnu upravu u službi svih građana, Most je još u Ministarstvu uprave napravio tri projekta za koja su osigurana sredstva EU, ali od travnja prošle godine skupljaju prašinu u ladici ministarstva. Riječ je o uvođenju sustava upravljanja kvalitetom u javnu upravu, E-poslovanju i razvoju kompetencijskog okvira za zaposlene u javnoj upravi. Pojednostavljeno, to bi značilo digitalizaciju procesa i ured bez papira, lakše poslovanje poduzetnicima i profesionalizaciju javne uprave.

Kada je riječ o inicijativama iz područja demografije ukazali smo na mjere poput delimitiranja roditeljskih naknada za drugih 6 mjeseci porodiljnog, za blizance, treće, te svako slijedeće dijete do 3 godine života, rad na pola radnog vremena do 10 godine života djeteta (alternativa mjeri majki odgajateljica koje tako odlaze s tržišta rada), uvođenje dječjeg doplatka za djecu iz obitelji s 4 i više djece neovisno o imovinskom cenzusu, te regulaciju radnog vremena vrtića sukladno potrebama roditelja.

Prijedloge inicijativa iz područja pravosuđapredstavila je Maja Grubišin, bivša državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa. Ciljevi Mosta vezano uz pravosuđe su: jačanje vladavine prava i jednakosti građana pred zakonom, podizanje kvalitete pravosudnog sustava, podizanje povjerenja građana u pravosudni sustav, te iskorjenjivanje negativne selekcije kod postupka imenovanja sudaca i državnih odvjetnika. Most je u proceduru već uputio Zakon o DSV-u i Zakon o sudovima.

Kada je riječ o poduzetništvu detektirano je ukupno 27 mjera koje ćemo predložiti kako bismo rasteretili poduzetnike koji bi zatim ulagali sredstva u širenje svoga posla i zapošljavanje. Smanjenje nameta i korigiranje raznih pravilnika, pružanje mogućnosti da i studenti budu poduzetnici, te da poduzetniku mogu pomagati članovi obitelji, bez zasnivanja radnog odnosa, samo su neke od Mostovih mjera za poduzetnike.

Osim inicijativa predstavljen je način rada kluba zastupnika Mosta, programskih savjeta, te organizacije rada na terenu. Programsku konvenciju zatvorio saborski zastupnik Mosta Tomislav Panenić: „Moja poruka danas je da moramo biti pozitivni i ustrajati u borbi. Hrvatska može i mora bolje. Računamo na vas, konstruktivna kritika je uvijek dobrodošla.“

Most nezavisnih lista