POKRET OSTANKA U ZAGREBU

Petrov: „Radimo već sada, obuhvaćamo najvažnija područja i gradimo bolju Hrvatsku. Ovo danas tek je početak“

Zagreb, 3. ožujka 2018. – Peta konvencija Mosta nezavisnih lista pod nazivom „Pokret ostanka“ okupila je danas preko 400 članova i simpatizera iz Zagreba i zagrebačke županije, Karlovca, Varaždina, Siska. Predstavljeno je sedam inicijativa: demografija, pravosuđe, javna uprava, energetika, poduzetništvo, poljoprivreda i zdravstvo, na kojima je radila skupina stručnjaka iz Mosta zajedno sa saborskim zastupnicima. Neki zakonski prijedlozima, od kojih su neki već u saborskoj proceduri. Cilj inicijativa Mosta je zadržati građane, osobito mlade ljude, u Hrvatskoj i omogućiti im da svoju budućnost mogu planirati u svojoj zemlji.

Pred prepunom dvoranom predsjednik Mosta Božo Petrov je rekao:

„Naše političke stranke uvijek traže da im damo sto dana, šest mjeseci, godinu dana, kako bi ustanovili što će raditi, koje zakone će donijeti, kakve planove će imati. Baš zato, mi radimo drugačije. Mi već sada pripremamo konkretne zakonske prijedloge i inicijative koje ćemo realizirati, radimo na najvažnijim područjima kako bi mogli ponuditi mladim ljudima bolju budućnost.“

Konvenciju je vodio zagrebački mostovac i saborski zastupnik Marko Sladoljev, a skupina stručnjaka iz Mosta predstavila je svoje inicijative i zakonske prijedloge iz područja koje mnogi građani koji odlaze iz Hrvatske navode kao presudne za njihovu odluku. Stručnjaka koji je radio na inicijativi, podupire i saborski zastupnik koji će Mostove zakonske prijedloge zastupati.

Demografiju, jednu od najvažnijih tema u Hrvatskoj, predstavila je pravnica Mosta Petra Mandić, a uz nju je na pozornicu izašao i saborski zastupnik Miro Bulj, koji se bori upravo za najosjetljivije skupine društva. Neke od mjera Mosta su delimitiranje porodiljnih naknada za drugih 6 mjeseci, za blizance, treće, te svako slijedeće dijete do 3 godine života, te poticanje produljenog i smjenskog rada vrtića u skladu s potrebama roditelja.

Javnu upravu, odnosno prijedlog reforme birokratskog aparata kako ga vidi Most, predstavio je saborski zastupnik Ante Pranić. Projekt E-poslovanje olakšao bi poslovanje, digitalizacija procesa bi omogućila mjerenje radnog učinka i pomogla ostvarenju e-ureda.

Pravosuđe je jedno od najproblematičnijih područja, a kako vratiti vjeru građana u pravosudni sustav, izložila je pravnica Maja Grubišin, bivša državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa, koju je podržao saborski zastupnik Robert Podolnjak, profesor na Pravnom fakultetu. Most je u proceduru već uputio Zakon o DSV-u i Zakon o sudovima.

Poduzetništvo kao temelj novih radnih mjesta svojim je mjerama obuhvatila saborska zastupnica Ivana Ninčević – Lesandrić, a uz nju je i saborski zastupnik Hrvoje Runtić. Detektirano je ukupno 27 mjera koje će Most predložiti kako bi se rasteretilo poduzetnike koji bi zatim ulagali sredstva u širenje svoga posla i zapošljavanje.

Energetika je područje iz kojeg Most u javnom savjetovanju ima Zakon o mikrosolarima, koji je izradio Ante Čikotić, bivši pomoćnik u Ministarstvu energetike, a u Saboru ga podržava saborski zastupnik Slaven Dobrović. Most predlaže samoopskrbu električnom energijom iz obnovljivih izvora energije, a građani prvi put imaju mogućnost samostalno upravljati cijenom energije i svojom energetskom budućnošću.

Probleme u poljoprivredi u svojoj je prezentaciji izložio Davor Romić, bivši ministar poljoprivrede i profesor na Agronomskom fakultetu. Kako spriječiti da mladi ljudi odlaze iz ruralnih prostora, potaknuti proizvodnju i korištenje svojih resursa, potiče i saborski zastupnik Tomislav Panenić, predsjednik je saborskog Odbora za poljoprivredu.

Zdravstvo je tema koja ima iznimno važno mjesto, a sve više liječnika i medicinskih sestara odlazi iz hrvatskih bolnica. Saborska zastupnica Ines Strenja Linić, predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb, u saborskoj proceduri ima izmjenu Zakona o reprezentativnosti, te izmjenu Kaznenog zakona vezano za napad na liječnike. Uz nju je i Ivan Bekavac, bivši zamjenik ministra zdravstva i član savjeta Mosta za zdravstvo.

Rad Kluba Mosta izložio je predsjednik Miro Šimić, organizacijski tajnik Mosta Natko Felbar osvrnuo se na terenski rad, a Antonio Pešut na stručne savjete Mosta.

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja u završnom je govoru istaknuo:

„Čuli ste našu viziju, čuli ste kako mi vidimo mogućnost za oporavak naše zemlje, kako mi vidimo mogućnost da zadržimo mlade ljude u Hrvatskoj. Nemoguće je pričati o ostanku bez ekonomskih preduvjeta, ali je za mladog čovjeka teška i spoznaja da cjelokupni društveni sustav ne funkcionira na stvarnim osobnim zaslugama već na političkoj i financijskoj „podobnosti“. To je breme ovog društva i baš to Most želi promijeniti, a ovo što ste danas čuli tek je početak.“