DALMACIJA SE RASPRODAJE, MLADI ODLAZE IZ ZEMLJE, ALI HDZ SE I DALJE NE ODRIČE SREDSTAVA IZ PRORAČUNA

DOK MLADI ODLAZE, A KONCESIJE SE DAJU ISPOD STOLA, HDZ NE DOPUŠTA SMANJENJE SREDSTAVA ZA POLITIČKO DJELOVANJE

Split, 05. ožujka 2018. god. – Na današnjoj  8. sjednica Skupštine Splitsko-dalmatinske županije na dnevnom redu je 70 točaka, između ostalog i Prijedlog odluke o raspoređivanju sredstava za redovito godišnje financiranje političkih stranaka zastupljenih u Županijskoj skupštini.

Za redovito godišnje financiranje političkih stranaka u ovoj godini predviđena su sredstva u ukupnom iznosu od 2.000.000 kuna . Pravo na isplatu sredstava imaju  političke stranke koje imaju najmanje jednog vijećnika u Županijskoj skupštini, a za to im prema odluci pripada naknada po vijećniku u iznosu od 3.200 kuna, te 3.520 kuna za vijećnice.

Predložili smo smanjenje naknade na način da za svakog vijećnika političkoj stranci pripada iznos od jedne kune, odnosno 1,10 kn za vijećnicu na mjesečnoj razini. Time bi se u 2018. godini za političke stranke izdvojio ukupni iznos od  622 kn, dok bi se iz razlike koja na godišnjoj razini iznosi čak 1.992.960, 00 kn mogla osigurati sredstva za liječenje djece koja se financiraju putem Fonda za posebno skupe lijekove.

Iako je Županija uplatila 500.000 kuna, smatramo da taj iznos ne odgovara potrebama oboljele djece te smo putem svog prijedloga tražili  da Splitsko-dalmatinska županija pitanje zaštite zdravlja, posebno djece jasno odredi kao jedan od svojih prioriteta, te da naš prijedlog svojim izglasavanjem podrže sve političke stranke koje sudjeluju u radu Županijske Skupštine. S obzirom da Republika Hrvatska nije uspostavila primjenjiv mehanizam za zaštitu zdravlja djece i njihovo liječenje, smatramo da Županije u ovakvim situacijima ima prostora postupiti iznimno te osigurati sredstva za ispunjenje prioritetnih svrha , a jedan od modela kojeg smo mi predložili je umanjenje naknada za političko djelovanje.

Ovim prijedlogom željeli smo biti nit vodilja drugim županijama jer smatramo da je neprihvatljivo izdvajati 2 milijuna kuna za financiranje političkih stranaka u situaciji kada 17.866 mladih iseljeva iz Dalmatinske zagore, gdje nam projekt vrijedan 72 milijuna eura o kojemu ovisi sudbina cijele županije vode podobni, a ne sposobni ljudi, te gdje se uz sve to koncesije dodjeljuju članovima obitelji koalicijskih partnera.

Most nezavisnih lista