MIRO BULJ: „LUKU GAŽENICU ZGAZITI NE-ĆE-TE“

Zagreb, 26. ožujka 2018. – Most nezavisnih lista najavio je danas na konferenciji za novinare tematsku sjednicu o luci Gaženica u Zadru koja bi se trebala održati u Hrvatskom saboru u četvrtak u 12 sati. Na konferenciji na trajektnom pristaništu u Gaženici, govorili su saborski zastupnik Mosta Miro Bulj, koji je zatražio tematsku sjednicu i Marjana Šešelja Botić, predsjednica Kluba Akcija mladih i Most iz Zadra, koja će s Buljem i prisustvovati tematskoj saborskoj sjednici.

Bulj je svojom saborskom stankom prošlog tjedna upozorio na činjenicu da se putnička luka Gaženica u koju je država uložila 200 milijuna eura, odnosno 1,5 milijarde kuna, daje turskoj kompaniji na koncesiju od 20 godina, za samo nešto više od 32 milijuna kuna.

Na konferenciji su istaknute činjenice kako se putnička luka Gaženica počela graditi 2009. za vrijeme ministra Božidara Kalmete, nadovezuje se na izlaz s autoceste Zadar 2, te je građena kao važna luka za međunarodna plovila i brodove za kružna putovanja, a izgrađena je i nova ribarska luka. Otvorena je za vrijeme ministra Hajdaša Dončića, a potom je izdvojena iz strateških projekata RH, te za vrijeme ministra Butkovića prepuštena lokalnoj Lučkoj upravi. Njezinom odlukom je i dana u koncesiju jedinom ponuđaču, kompaniji Zadar International Port Operation, koja je nedavno osnovana baš za ovaj natječaj, a vlasnik je turska kompanija Global Ports Holding. Toj kompaniji je zbog nepravilnosti resorno ministarstvo raskinulo predugovor za koncesiju u putničkoj luci Gruž u Dubrovniku.

Miro Bulj je istaknuo da je luka Gaženica važna ne samo za Zadarsku županiju, već i za cijelu državu i svakako pripada strateškim projektima.

„Ovom koncesijom pogodovalo se onima koji su odbačeni u luci Gruž u Dubrovniku, a sam natječaj i način na koji je odrađena cijela „operacija“ krajnje je netransparentan i sumnjiv. Most i koalicijski partneri u Zadru, Akcija mladih, od početka natječaja za koncesiju u Gaženici upozoravaju da je potreban veći angažman Ministarstva i Vlade RH jer Lučka uprava Zadar nema dovoljne ljudske kapacitete da provede uspješan natječaj za koncesiju. Zato sam zatražio tematsku sjednicu koja se u roku 8 dana mora zakazati, a rok je, dakle, četvrtak u 12 sati. Ovo je nadpolitička priča i tako joj treba pristupiti. Na tematskoj sjednici bi trebao biti ministar prometa Butković, predstavnici Lučke uprave u Zadru, kako bi mogli odgovoriti na naša pitanja. A ja poručujem: Gaženicu zgaziti ne-će-te!“, istaknuo je Bulj.

Marjana Šešelja Botić, predsjednica Kluba Akcija mladih i Most, naglasila je kako u cijelom postupku dobivanja koncesije nad lukom Gaženica postoji velika proceduralna rupa i zato su i zatražili tematsku sjednicu u Hrvatskom saboru, ali će se obratiti i Državnom odvjetništvu RH.

„Jasno je da u ovom slučaju nisu zaštićeni interesi RH, jer je ovako strateški važna luka prepuštena pojedinačnim interesima grupe ljudi. Zanima nas jesu li institucije uopće obaviještene što se događa s natječajem za luku Gaženica. Luka u koju su uložene milijarde tretira se kao neka lokalna lučica i daje se u koncesiju ispod praga njezine vrijednosti“, rekla je Šešelja Botić.