MOST NE ODUSTAJE OD PROGLAŠENJA IGP-A

Split, 28. ožujka 2018. god. – Vlada RH dala je u četvrtak negativno mišljenje na Mostov prijedlog za proglašenje Isključivog gospodarskog pojasa, koji je Most nezavisnih lista uputio
u saborsku proceduru. Ovom odlukom Most predlaže proglašenje svih suverenih prava koja RH ima pravo proglasiti prema Konvenciji UN-a o pravu mora iz 1982 godine., a riječ je o morskom prostoru površine oko 24 tisuće četvornih kilometara.

„Most se bavi stvarnim problemima Hrvatske, jučer u Zagrebu razdjelnicima, danas ovdje u Splitu gospodarenjem morem“, istaknuo je Nikola Grmoja. Također je podsjetio da je Most prisilio Vladu da već na prvoj sjednici donese odluku o pokretanju konzultacija oko proglašenja IGP-a, te je naglasio da će Most nezavisnih lista i dalje ustrajati u svojoj inicijativi te da smatra da je krajnje vrijeme da se proglasi Isključivi gospodarski pojas, u skladu s neotuđivim suverenim pravom Republike Hrvatske i sukladno njenim ekonomskim interesima.

„Uputit ćemo Splitsko-dalmatinskoj županiji prijedlog za tematskom sjednicom, prikupljamo potpise i očekujemo potporu svih županijskih vijećnika, župana te da taj prijedlog uputimo
saborskim zastupnicima jer IGP je strateški interes Republike Hrvatske. Ova inicijativa krenut će iz naše županije i očekujem da će se i ostale županije uz Jadran pridružiti. Također očekujem od saborskih zastupnika da će podržati proglašenje IGP-a i da će napokon pokazati da brane interese naroda“, istaknuo je Miro Bulj.

Ante Čikotić je naveo da je ova inicijativa nastavak akcije iz 2009. godine „ More je kopno“ i da ju je tada podržalo 200.000 ljudi i da se to u svakom slučaju ne smije zanemariti.

„Uslijed predugog odugovlačenja s proglašenjem IGP-a i toleriranjem nekontroliranog izlova koje strane ribarice obavljaju na hrvatskoj strani Jadrana, stanje ribljeg fonda u Jadranu približeno je kritičkim razinama. 24.000 kvadratnih kilometara nije zanemarivo, europska sredstva postoje, europski fondovi mogu nam isfinancirati brodove, danas je zaštita prostora tehnologijom dostupna. Ovo je naš doprinos zaštiti Jadrana i nadam se da neće biti stranačke stege i da ova tema neće biti nešto što će se podvući pod tepih, ovo je tema gdje bi svi mi trebali biti jedinstveni,“ za kraj je istaknuo Ante Čikotić.

Most nezavisnih lista/Split