ODGOVOR PROF. DR. SC. SLAVENA DOBROVIĆA VEZANO UZ ZAGAĐENJE VODE U SLAVONSKOM BRODU

Prof. Dobrović: „Oni koji me napadaju i brane režim, trebali bi se pozabaviti stvarnim uzrokom zagađenosti u Slavonskom Brodu“

Zagreb, 6. travnja 2018. – Saborski zastupnik Mosta prof. dr. sc. Slaven Dobrović, izvanredni profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, od početka ekološke katastrofe u Slavonskom Brodu stručno je objašnjavao problem zbog kojeg je voda onečišćena. Dobrović, bivši ministar energetike i okoliša, iscrpno je o tome govorio na konferenciji za medije koju je Most u srijedu imao u Slavonskom Brodu, te kao gost u televizijskim emisijama.

Budući su nakon toga, njegovi kolege, profesori u mirovini, prof. dr. sc. Ivan Mijatović i prof. dr. sc. Nikola Ružinski iznijeli drugačiji stav i prozvali profesora Dobrovića, on se referira na njihove navode, pojašnjavajući isključivo tehnološki proces zagađenja vode, koji je u nekoliko navrata javno iznosio, jer se kao stručnjak upravo time i praktično bavio.

„Osvrćem se prvenstveno na temu aktivnog ugljena, o kojoj su nakon moga javnog nastupa odlučili govoriti moji kolege. Analizirajući moje riječi, u svojoj vrijednoj opservaciji, smatram da su trebali pripaziti na korektnu upotrebu termina. Naglašavam: aktivni ugljen adsorbira zagađivala, a ne apsorbira, kako oni navode. Osim toga, jasno je da svaki aktivni ugljen može imati svrhu adsorpcije zagađivala, dok god postoji slobodan adsorpcijski kapacitet. No, aktivni ugljen u Slavonskom Brodu ima primarnu ulogu biološkog filtra namjenjenog oksidaciji organskih tvari, ali također i demanganizaciji, deferizaciji i nitrifikaciji, barem u onoj mjeri u kojoj taj posao nije zgotovljen u prvom stupnju filtracije. Upravo zato mu je predviđeni radni vijek bio znatno duži od onog da je namijenjen isključivo adsorpciji. Stoga ostajem pri svojoj tvrdnji i smatram da sam isključivo zbog stručnih razloga branio upravu vodovoda i Grad Slavonski Brod od bešćutnog i nepotrebnog napada“, istaknuo je Dobrović.

Dvojici kolega, umirovljenih profesora, je poručio:

„A sad ja pitam vas, zašto se niste usredotočili na prijedlog metodologije za otkrivanje stvarnog stanja zagađenosti podzemlja u blizini produktovoda, umjesto da napadom na mene branite režim? Predložite im, kao stručnjaci, neka se hitno izvedu pijezometrijske bušotine duž trase produktovoda i tako dođu do reprezentativnih uzoraka te u nekoliko dana detektiraju je li još negdje i točno gdje došlo do propuštanja. Možda će vam se sav trud, kao stručnjacima, refundirati“, naglasio je profesor Dobrović.