VRGORAC UZ DVADESETAK GRADOVA PRISTUPIO MREŽI KREATIVNIH GRADOVA HRVATSKE

ANTE PRANIĆ: „KREATIVNI GRADOVI IMAJU 19 POSTO VIŠE RADNIH MJESTA PO STANOVNIKU – ŽELIMO ISKORISTITI SVE RAZVOJNE POTENCIJALE SVOG GRADA“

6. travnja 2018., Rijeka – Saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Vrgorca Ante Pranić danas je u ime grada potpisao Povelju o pristupanju mreži kreativnih gradova Hrvatske. Projekt je pokrenut od strane Udruge gradova i Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija, a Vrgorac će, uz još dvadesetak novih gradova potpisnika, kroz ovu suradnju aktivno poticati razvojne aktivnosti i međusobnu suradnju relevantnih dionika u inovacijskim procesima.

„Kreativni gradovi imaju 19 posto više radnih mjesta po stanovniku, kao i 73 posto više studenata u visokom obrazovanju. Mi želimo iskoristiti sve razvojne potencijale svoga grada i stoga smo rado prihvatili ovu mogućnost za stvaranje nečeg modernog, boljeg i važnog. Također, mladi imaju više razloga ostati ondje gdje se potiču obrazovanje, izvrsnost i inovacije, pa je to svim gradovima koji su se uključili posebno važno u svjetlu sve većeg iseljavanja iz Hrvatske.“ – izjavio je Ante Pranić.

U svim gradovima ove kreativne mreže planira se razvitak soft projekata u suradnji s kreativnim i kulturnim industrijama, formirat će se baze znanja i poticat će se razmjena iskustava koja daju najbolje rezultate. U planu je i uspostava zajedničkog projektnog ureda Mreže kreativnih gradova Hrvatske koji će stručno pomagati gradovima i članovima Mreže u kreiranju projekata.

„Činjenica je da gradovi koji planski brinu o kulturi i kreativnim industrijama lakše i brže napreduju. Lokalne sredine kroz ovakve projekte mogu osigurati cjelovitiji i lakši pristup financiranju, a siguran sam da će se brojni građani Vrgorca i ostalih gradova uključiti u nove aktivnosti i povezati s ljudima iz drugih gradova, pa čak i država. Na taj način možemo puno naučiti i pokrenuti uspješne priče. Primjerice, već u svibnju se očekuje početak rada Poduzetničkog centra gdje će svi zainteresirani dobiti pomoć pri osmišljavanju, pokretanju i vođenju svojih projekata, a priprema se i veliki EU projekt obnove kulturne i prirodne baštine Muzej na otvorenom „Vrgorska kolajna“, posebno posvećen velikom Tinu Ujeviću. Uvezivanjem svih znamenitosti i zaštićenih kulturnih dobara Vrgorac će se pretvoriti u jedinstveni „muzej na otvorenom“ i time značajno doprinijeti razvitku turističke ponude u ovom kraju. U sklopu projekta obnavlja se i Gradski park te sportsko-rekreacijska staza, dakle, očekuje nas puno posla, ali i još više pozitivnih promjena.“ – izjavio je Pranić.