Mostova zastupnica Ines Strenja – Linić posjetila Vrgorac

Izvor: Nacional.hr

Mostova zastupnica Ines Strenja Linić u četvrtak je kao predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku posjetila Vrgorac, gdje je izrazila nezadovoljstvo viđenim u Domu zdravlja sa zastarjelom opremom, upozorivši kako su ruralna područja u podređenom položaju što se tiče zdravstvene zaštite, a što, kaže, treba regulirati novim zakonom.

Strenja Linić je s vrgoračkim gradonačelnikom Antom Pranićem obišla Dom zdravlja, gdje je razgovarala s voditeljicom laboratorija Ljubicom Jerkušić, liječnicima Nadom Jelavić i Pavom Petrovićem, te s dežurnom ekipom na Hitnoj pomoći.
Nakon obilaska izrazila je nezadovoljstvo viđenim, poglavito zastarjelom opremom u laboratoriju za analizu krvi, upozorivši kako su ruralna područja Hrvatske, koja zauzimaju 73 posto teritorija države, u podređenom su položaju što se tiče zdravstvene zaštite. Taj se problem, naglasila je, mora regulirati novim zakonom.
“Mi imamo cijela područja u Slavoniji koja nemaju nositelje zdravstvenih timova, deficit zdravstvenih djelatnika još je izraženiji u Dalmatinskoj zagori, Baniji, Lici i Slavoniji i mislim da bi trebalo davati dodatak na plaću ljudima koji hoće raditi u tim područjima. Nije isto u Zagrebu gdje jedna medicinska sestra u jednoj zgradi obiđe 20 pacijenata, i u ovakvim područjima gdje ona treba voziti svojim autom i po sat vremena do pacijenta, a HZZO plaća DTP (dijagnostičko terapijsku posjetu) 46,50 kuna, isto i jednima i drugima”, poručila je.
Mostova zastupnica upozorila je i kako su mjesta i gradovi u Dalmatinskoj zagori daleko od zdravstvenih centara, pa kolima Hitne pomoći treba sat vremena do Splita, a u vrijeme turističke sezone i više kada su prometni čepovi na cestama.
Strenja Linić je ocijenila kako područja kao Vrgorac, u kojima buja razvoj ruralnog  turizma, a blizu su granice s BiH i imaju velike prometne gužve u sezoni, moraju imati helikoptere s timovima hitne medicinske pomoći.
“Za helikoptersku službu treba 70 milijuna kuna, no mi smo po Ustavu dužni osigurati kvalitetnu zdravstvenu zaštitu svima, pa tako i ruralnim područjima”, naglasila je.