STAŽ DOKTORA MEDICINE MORA OSTATI OBVEZAN

Obvezan pripravnički staž mora ostati obvezan u Republici Hrvatskoj zaključak je jučerasnje tribine organizirane na temu STAŽ DOKTORA MEDICINE na kojoj su pred prepunom dvoranom Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar”. Na tribini su svoje stavove sučelili predstavnici zdravstvene administracije na čelu s ministrom, koja je i predložila ukidanje u prijedlogu novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti ( trenutno u esavjetovanju) sa studentima, te predsjednikom Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluza i dekanom Medicinskog fakulteta u Zagrebu prof.dr. Antom Klaricom.
Studenti su s svoje zahtjeve potkrijepili i rezultatima ankete koju je proveo Studentski zbor Medicinskog fakulteta u Zagrebu, zajedno sa zborovima ostalih medicinskih fakulteta u Hrvatskoj među studentima.U samo tjedan dana, koliko se održavala na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, anketu je ispunilo preko 1.000 studenata, a rezultati pokazuju da njih čak 91% po završetku studija želi imati pripravnički staž. Svoju trenutnu kompetentnost za obavljanje posla u obiteljskoj ambulanti ili u hitnoj samo je 1,7% studenata ocijenilo ocjenom 5, dok je njih čak 69,3% svoju spremnost ocijenilo ocjenama 1 ili 2. Anketu koja je provedena među studentima zagrebačke medicine možete vidjeti na dnu teksta.

“Osobno sam studentima dala punu podršku u njihovim zahtjevima te poručila da trenutna zdravstvena administracija nedostatak liječnickog kadra nesmije prelamati preko mladih liječnika ukidanjem staža i slanjem direktno u ordinacije i kola hitne pomoći što je zasigurno i ugroza pacijenata. Umjesto toga trebali su već imati jasne mjere za zadržavanje liječničkog i sestrinskog kadra u Hrvatskoj. No očito je da im to u ovom trenutku nije prioritet.”
dr. sc. Ines Strenja Linić