OPORBA SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE: U SKUPŠTINI SU NAM UKINUTA SVA DEMOKRATSKA PRAVA, A ŽUPANIJA POSTAJE ODLAGALIŠTE AZBESTA

HDZ-OV ŽUPAN ŽINIĆ HTIO JE SMJESTITI AZBEST KRAJ TVORNICE ZDRAVE HRANE – PODRŽAVA LI PREMIJER TAKVO POSTUPANJE?

Zagreb, 4. svibnja 2018. – Oporbeni klubovi Skupštine Sisačko-moslavačke županije upozorili su na kontinuirano dokidanje prava i nepostojanje demokratskog sustava u Skupštini jer župan Žinić i vladajuća većina na sve načine opstruiraju oporbu u radu. Klub Mosta i Klub HSS-a omogućili su im da svoje probleme predstave široj javnosti.

„Pružamo potporu oporbi SMŽ gdje se događa kršenje akata, poslovnika, statuta i zakona – ukida se demokracija. I mi takve pokušaje onemogućavanja oporbe primjećujemo i u Hrvatskom saboru, ali u SMŽ župan provodi posve nedemokratsku praksu i na to moramo reagirati.“ – izjavio je Nikola Grmoja.

„Oporba nema pristup informacijama, uskraćuju im se prostori za sastanke, apeliram na Ministarstvo uprave da župan i županijske službe izdaju dokumente u kojima potvrđuju da krše prava vijećnika. Svi podaci o financijskim tijekovima su oporbi nedostupni – što je to zadatak županijskog vijeća ako ne brinuti o resursima županije?“ – izjavio je Željko Lenart.

Oporbi je u početku bilo onemogućeno čak i postavljanje pitanja na aktualnom satu, što je direktna ugroza ustavnopravnog poretka Hrvatske.

„Onemogućeno nam je apsolutno svako djelovanje. Naši prijedlozi ne dolaze u raspravu, iako smo ispunili sve uvjete na to. Zato što nemamo pravo na informacije, događaju se pokušaji prijevare građana – nedavno su pokušali smjestiti opasni otpad, azbest, u neposrednu blizinu tvornice zdrave hrane u Glini! Gotovo ništa se u županiji ne odvija prema zakonu. Podržava li premijer Plenković i HDZ kao stranka svog župana u takvim postupanjima?“ – izjavio je Milan Brigljević.

Opasan otpad nigdje drugdje se ne odlaže na više mjesta u jednoj županiji, niti se to radi u ruralnom području gdje ljudi žive od poljoprivrede, upozoravaju vijećnici.

„Župan je kupio ruku koliko mu je trebalo da može nametati svoje odluke. To je očito politika HDZ-a, da župan može, rukovodeći se privatnim interesima, bez ikakvih studija u županiju smjestiti čak četiri odlagališta azbesta. On ima najveću plaću, a mi smo predzadnja najnerazvijenija županija u Hrvatskoj.“ – izjavio je Mijo Latin.

„Tvornica zdrave hrane u Glini zapošljava 250 ljudi, značajan je gospodarski resurs, to je područje gdje treba poticati eko proizvodnju. No, župan Žinić i gradonačelnik Gline ugrožavaju i tvornicu i zdravlje građana planom trajnog zbrinjavanja azbesta, što nije predviđeno PGO RH. Grad Glina želi to sam financirati, što je apsurdno, a nezavisni vijećnici peticijom ih pokušavaju spriječiti. Sve je došlo do toga da su predmetnu točku maknuli s dnevnog reda kad su shvatili da će sjednici biti nazočan direktor tvrtke Hipp.“ – izjavio je Mario Božurić.

Pretpostavljam da će naš župan dovesti bilo koji otpad u županiju, ako u tome uoči interes, pa bio on i radioaktivan.“naglasio je Anđelko Hrupački.