PROF. DR. SC. DOBROVIĆ PANELIST NA KONFERENCIJI „GRADOVI-PREDVODNICI U ENERGETSKOJ TRANZICIJI“

Deveti Zagrebački energetski tjedan s porukom „Razvoj ne želimo zaustaviti, ali onečišćenje možemo!“ započeo je danas međunarodnom konferencijom „Gradovi – predvodnici u energetskoj tranziciji“ u Tehnološkom parku na Zagrebačkom velesajmu.

Saborski zastupnik Mosta i profesor na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje sudjelovao je na panelu „Zašto je energetska uporaba otpada tabu tema?“ na kojem se ukazalo na važnost i značaj gospodarenja otpadom u Zagrebu.

Dobrović je istaknuo: “Nije energetska uporaba otpada tabu tema, nego prilično ustaljena praksa u mnogim EU zemljama. Međutim, to je praksa kojoj je već davno poznata daleko bolja alternativa – recikliranje. Kružna ekonomija.

Kada recikliramo papir i plastiku, čuva se materija ali i velika količina energije jer je proizvodnja bitno kraća i jednostavnija i stoga manje potrebe za energijom. Kod papira prosječno preko šest a kod plastike preko osam puta više energije tako se može uštedjeti u odnosu na pridobivu korisnu energiju spaljivanjem.”