NINČEVIĆ – LESANDRIĆ: IAKO SE „OPEKLA“ NA SLUČAJU AGROKOR, VLADA I DALJE NE ŽELI JAVNU OBJAVU KORISNIKA HBOR-OVIH KREDITA

Zagreb, 11. svibnja 2018. – Saborska zastupnica Mosta Ivana Ninčević – Lesandrić uputila je u saborsku proceduru prijedlog izmjene Zakona o HBOR-u, u kojem traži da Hrvatska banka za obnovu i razvoj javno objavljuje kome sve daje kredite i pod kojim uvjetima. No, Vlada RH dala je negativno mišljenje jer smatra da je dovoljno da su informacije dostupne na zahtjev pojedinog korisnika i uz suglasnost nadzornog odbora.

Ninčević – Lesandrić je istaknula kako smatra da informacije o raspolaganju javnim sredstvima, pa tako i informacije o korisnicima kredita, zajedno s iznosom odobrenih kredita moraju biti javno objavljene, dakle automatski dostupne, bilo kojem građaninu Republike Hrvatske.

„Nevjerojatna je činjenica da Vlada daje negativno mišljenje, iako smo sada svjedoci kako je HBOR služio samo kao vreća, kao kasica, u koju su posezali Ivica Todorić i Agrokor, a i mnogi drugi „uspješni“ poduzetnici. Smatram da bi moj prijedlog potaknuo veću transparentnost i vratio povjerenje građana u ovu instituciju. Želim da svaki hrvatski poduzetnik kao prvu opciju za kreditiranje svoje investicije ima upravo HBOR, jer to je Hrvatska banka za obnovu i razvoj kojoj bi svrha trebala biti upravo poticanje poduzetništva na zdrav i transparentan način. Ne smije se dozvoliti da se javni novac troši netransparentno i bez kontrole i daje samo podobnima“, objasnila je Ninčević – Lesandrić.

Istaknula je kako bi se na način da informacije o kreditima HBOR-a postanu javne, otklonile sve sumnje o pogodovanju, a svaki građanin RH znao bi kome je i pod kakvim uvjetima otišao njegov novac. No, Vladi RH je sasvim dovoljno da građani mogu saznati informacije o kreditu samo ako znaju za koga ih točno traže.

„To nije transparentnost! Transparentnost bi se postigla jedino i isključivo da se HBOR zakonski obveže da mora, bez izlike, javno objavljivati podatke o tome kome su i pod kojim uvjetima plasirana sredstva hrvatskih poreznih obveznika. Onda se bunar zvan Agrokor ne bi baš tako jednostavno mogao godinama puniti, a novac poreznih obveznika nestajati u tom ponoru“, zaključila je Ninčević – Lesandrić.

Dodala je kako ovaj prijedlog Zakona o HBOR-u dolazi u Hrvatski sabor, pa će priliku za izjašnjavanje imati i saborski zastupnici.