POKRET OSTANKA U SISKU

Grmoja u Sisačko-Moslavačkoj županiji: „Nakon pojave Mosta, ništa više nije isto.“

Sisak, 12.svibnja 2018. – Danas je u hotelu Panonija u Sisku održana deveta programska konvencija Mosta nezavisnih lista pod nazivom „Pokret ostanka“. Članovima i simpatizerima Mosta Sisačko-moslavačke županije predstavljeno je ovaj put 6 područja koja su u fokusu Mosta kada su u pitanju zakonske izmjene i ciljevi. Obuhvaćena područja su demografija, javna uprava, pravosuđe, zdravstvo, poduzetništvo i energetike.

Konvenciju je vodila vijećnica Ivana Krčelić, a na samom uvodu prisutnima su se obratili županijski koordinator Milan Brigljević i naš najpoznatiji sindikalist, borac za INA-u i Mostov kandidat za župana Predrag Sekulić koji je istaknuo kako je Sisak grad hrvatskih pobjeda, zahvalio svima koji su Ostali Tu te obećao kako će i on ostati, te se nastaviti boriti za svoj grad i svoju županiju.

Demografske mjere predstavila je pravnica Petra Mandić koja je istaknula kako je demografija jedno od najvažnijih pitanja u Hrvatskoj te kako su Mostove mjere delimitiranje porodiljnih naknada drugih 6 mjeseci i to za blizance, treće, te svako slijedeće dijete do 3 godine života, rad na polovici radnog vremena do 10 godine djetetova života, što je alternativa mjeri „majki odgajateljica“ koje na taj način nestaju s tržišta. Most osim navedenog, potiče i produljeni i smjenski rad vrtića u skladu s potrebama roditelja, financiranje prijevoza učenika i sufinanciranje besplatnih udžbenika na nacionalnoj razini. Most se zalaže za ukidanje rada na određeno vrijeme.

Javnu upravu predstavila je Sonja Čikotić, Mostova saborska zastupnica i bivša glavna savjetnica ministra u Ministarstvu uprave. Istaknula je kako je glomazni birokratski aparat građanima ogroman teret te kako su racionalizacija i digitalizacija nužni. Digitalizacijom poslovnih procesa mogli bi mjeriti učinak, sustav nagrađivanja i „kažnjavanja“ i najvažnije ostvariti e-ured gdje bi svi podaci bili dostupni i na jednom mjestu. Projekt E-poslovanje olakšao bi poslovanje poduzetnicima i poboljšao poslovnu klimu te bi bio nadogradnja sustava e-građanin. Razvoj kompetencijskog okvira za zaposlene u javnoj upravi doprinosi profesionalizaciji, te zapošljavanju prema stvarnom znanju i kompetencijama.

Pravosuđe kao jedan od ključnih stupova pravednije i transparetnije Hrvatske predstavila je stručna suradnica Mosta i bivša državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Maja Grubišin. Most je u proceduru već uputio Zakon o DSV-u i Zakon o sudovima, a prije tri tjedna predstavljeni su i Zakon o državnom odvjetništvu i Zakon o državnoodvjetničkom vijeću. Most naglasak stavlja na iskorjenjivanje negativne selekcije prilikom izbora sudaca i državnih odvjetnika obzirom da su oni stup pravosudnog sustava. Ocjenjivanje rada sudaca i državnih odvjetnika urodilo bi pozitivnom selekcijom, kao i uvođenje sustavnog i objektivnog načina vrednovanja rada. Transparentnosti imenovanja pomogli bi audio i video prijenosi razgovora s kandidatima za suce.

Energetiku i Zakon o samoopskrbi električnom energijom predstavio je bivši državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ante Čikotić. Naglasio je kako je Hrvatska prvi vrhu po broju sunčanih dana, a pri dnu po proizvodnji solarne energije. Zakon o mikrosolarima nalazi se na javnom savjetovanju, a ovim Zakonom građani prvu puta imaju mogućnost samostalno upravljati cijenom energije, potrošnjom i svojom energetskom budućnošću. Osim ekološke komponente i iskorištavanja prirodnih resursa, tu je i financijska komponenta, jer građani sami upravljaju svojom potrošnjom.

Mjere iz zdravstva predstavio je bivši zamjenik ministra zdravstva, Mostovac dr.Ivan Bekavac. Govorio je o zakonskim prijedlozima Mosta koji su u saborskoj proceduri poput Zakona o reprezentativnosti, te izmjena Kaznenog zakona vezano za napad na liječnike. U pripremi su dva zakona koji ubrzo idu u proceduru, a to su Zakon o organiziranju i nadzoru provedbe nacionalnih preventivnih programa i Zakon o organiziranju trauma sustava, kojim će se pokušati smanjiti smrtni ishod pacijenata nakon prometnih nesreća. Dr.Bekavac je naglasio kako su ključni potezi koji trebaju hrvatskom zdravstvu osiguranje financijske stabilnosti, očuvanje liječničkog kadra u RH te upravljanje kvalitetom zdravstvenih ishoda.

O poduzetništvu je govorio Antonio Pešut, Mostov koordinator programskih savjeta. Poduzetničke inicijative o kojima je govorio između ostalog su i: ukidanje poreza na „isplaćenu dobit“ (na dohodak od udjela u dobiti), ukidanje akontacije (predujma) poreza na dobit, javna rasprava za pravilnike Ministarstva financija, promjena Zakona o zaštiti na radu itd. Između ostalog, Most se zalaže da se studentima omogući bavljenje poduzetništvom bez gubitka studentskih prava, jer se tako pripremaju za tržište rada, te javnu objavu podataka o kreditima koje dodjeljuje HBOR.

Na samom kraju programske konvencije, politički tajnik Mosta i saborski zastupnik Nikola Grmoja prisutnima je ukratko prezentirao rad Kluba zastupnika u Hrvatskom Saboru, objasnio proceduru kako nastaju zakonske inicijative odnosno kako se svi koji imaju ideju mogu uključiti u proces, te naglasio aktivnost Mostovaca u Saboru obzirom da upravo Mostovi zastupnici spadaju među najaktivnije. Osim toga, naglasio je: „Nema pravih promjena u Hrvatskoj ako se ne promjeni politički koncept a on se počeo mijenjati s pojavom Mosta. Nakon nas, ništa više sigurno neće biti isto. Ovakvih pritisaka kakvi idu prema koalicijskim partnerima ne bi bilo da mi nismo postavili standarde. Ni HDZ ni SDP nisu spremni za takve promjene, žele partnera koji će samo dizati ruku. S nama su znali da to ne bi prošlo. A mi smo tek sada spremni napraviti velike stvari u Hrvatskoj, nismo izdali svoje ideale ni vrijednosti i na to sam ponosan, a sada imamo i iskustvo i konkretne prijedloge. Naravno, bez vas nemamo snagu, samo s vama možemo mijenjati stvari u Hrvatskoj.“