POSJET POVJERENIKA EUROPSKE KOMISIJE ZA ZDRAVSTVO I SIGURNOST HRANE

Naši zastupnici dr. sc. Ines Strenja Linić i Tomislav Panenić nazočili su posjetu povjerenika Europske komisije za zdravstvo i sigurnost hrane.

Digitalne tehnologije trebaju se smatrati sastavnim dijelom zdravstva i skrbi te ih je potrebno usmjeriti prema širim ciljevima zdravstvenih sustava. Brzo uvođenje inovativnih digitalnih zdravstvenih rješenja može se najbolje postići suradnjom na razini EU-a, dijeljenjem iskustava u razvijanju, mjerenjem učinka te prijenosom inovacija u države članice i regije. Pred zdravstvenim sustavima i sustavima skrbi u Europi nalaze se ozbiljni izazovi – starenje, obolijevanje, nedostatak radne snage u zdravstvu te sve veći teret neprenosivih bolesti koje se mogu spriječiti, drugih bolesti poput neurodegenerativnih i rijetkih bolesti, sve veća prijetnja od zaraznih bolesti zbog povećane otpornosti na antibiotike te zbog novih patogena ili patogena koji se ponovno šire.

10. travnja 2018. godine u Bruxellesu je održan 2. digitalni dan/Digital Day 2 prilikom kojeg je potpisana Deklaracija o genomici i personaliziranoj suradnji – Declaration of Cooperation Towards access to at least 1 million sequenced genome in the European Union by 2020.

Zaključno – dijeljenje podataka s ciljem personaliziranja zdravstvene skrbi: Potrebe građana u središtu su inovacija u području zdravstvene skrbi temeljenih na podacima i trebale bi imati aktivnu ulogu u personaliziranom liječenju, bile su poruke današnjeg sastanka s povjerenikom Europske komisije za zdravstvo i sigurnost hrane.