MINISTARSTVO JE DVA DANA ZNALO ZA ZAGAĐENU VODU, A NIJE JAVILO BROĐANIMA?

Slaven Dobrović: “Pravo pitanje je što se uopće poduzelo da se rasvijetli slučaj u Slavonskim Brodu?”

Bivši ministar zaštite okoliša i energetike i saborski zastupnik Mosta, prof. dr. sc. Slaven Dobrović vezano uz zagađenje vode u Slavonskom Brodu, istaknuo je kako je pravo pitanje što se poduzelo da se utvrde činjenice u ovom još uvijek nerasvijetljenom slučaju.

„Točno je, teško je povezati pucanje cijevi na onom konkretnom mjestu i pojavu ugljikovodika u vodoopskrbnom sustavu Slavonskog Broda. No, produktovod prolazi i bliže zdencima, a je li i tamo došlo do pucanja, koliko je poznato javnosti, utvrđeno je samo vizualnim pregledom trase. Trebalo bi biti jasno da vizualni pregled po površini teško može otkriti pucanje pod zemljom, pa ostaje nejasno zbog čega nisu još uvijek izvedeni plitki pijezometri duž trase, uzimanje uzoraka i utvrđivanje kvalitete vode. Tek tada možemo svi zajedno utvrditi činjenice što se u stvari dogodilo, a isto tako i definirati prave mjere zaštite i sanacije stanja. Ovako, ostajemo u neizvjesnosti do slijedećeg ispitivanja cjevovoda“, istaknuo je prof.dr.sc. Dobrović.

Podsjetimo kako se pojavila sumnja da su Ministarstvo zaštite okoliša, inspektorica zaštite okoliša i Hrvatski zavod za javno zdravstvo u večernjim satima 28. ožujka znali da je vodocrpilište onečišćeno i da voda nije zdravstveno ispravna, a javnost je obaviještena 30. ožujka.