TEMATSKA SJEDNICA O POTREBI HITNE IZMJENE ZAKONODAVNOG OKVIRA ZA KAZNENA DJELA SEKSUALNOG ISKORIŠTAVANJA DJECE

Naša dr. sc. Ines Strenja Linić donosi nam svoje utiske sa tematske sjednice o potrebi hitne izmjene zakonodavnog okvira za kaznena djela seksualnog iskorištavanja djece:

“Ova kaznena djela jedna su od najtežih kaznenih djela uopće. Nažalost u posljednje dvije godine u Hrvatskoj se prati porast spolnog iskorištavanja djece no zakonodavni okvir, nažalost, nije adekvatno uređen. Poražavajuća je činjenica da je prošle godine prijavljeno čak 510 ovih kaznenih djela, dok se istovremeno prema svim istraživanjima prijavi tek 10% svih slučajeva seksualnog zlostavljanja djece. Čak 76% svih počinitelja spolnih delikata, isto su učinili nad djecom!!

Odnosno, od ukupnog broja prijavljenih kaznenih djela spolnog zlostavljanja, samo u 24% slučajeva su seksualno zlostavljane punoljetne osobe.

Žalosno je što posljedice seksualnog zlostavljanja ostavljaju teške dugogodišnje posljedice na toj djeci, čije rane ne zastarijevaju, dok istovremeno za pedofile postoji zastara.

Stoga su neophodne žurne Izmjene kaznenog zakona u tom smislu, jer je svaki slijedeći dan – prekasno. Zakon je već u saborskoj proceduri, samo ga treba konačno staviti na plenarnu sjednicu i izglasati.

Pozivam sve na prekid strančarenja, otimanja teme i zamjeranja tko se više angažirao. Ovo je prevažna tema i oko nje mora postojati apsolutni konsensus svih u našem društvu, pa tako i u sabornici.”