GRMOJA: „PO KRINKOM GOLFA I SPORTA GURA SE VELIKI BIZNIS S NEKRETNINAMA, UMJESTO DA GOLF TERENI PRATE AUTENTIČNU TURISTIČKU PONUDU DUBROVAČKO-NERETVANSKE ŽUPANIJE“

Dubrovnik, 16. lipnja 2018. – Problemi i nedorečenosti oko golf terena na Srđu i jučer su došli do izražaja tijekom javne rasprave o izmjenama i dopunama Prostornog plana Dubrovačko – neretvanske županije, gdje je potvrđen obrazac ponašanja HDZ-a i njihovih partnera. Župan Nikola Dobroslavić je, već poslovično, izbjegao sudjelovanje u raspravi, očekujući neugodna pitanja zbog izvršenja presude o smanjenju obuhvata golf terena i nekretnina na Srđu, jer na njih jednostavno nema odgovora.

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja komentirao je takav potez:
„Po običaju, župan je odgovornost prebacio na svoje službenike i izbjegao neugodnosti i potvrdu osobne nevjerodostojnosti kad je u pitanju poštivanje pravorijeka koje donose institucije. Kolika je umreženost i obaveza gurati i dalje projekt u koji više nitko ne vjeruje, pa čak ni sami vladajući, na čelu sa županom, pokazala je činjenica da su nasuprot 1400 primjedbi građana usvojene samo primjedbe tvrtke Razvoj Golf. Previše je godina prošlo i previše je “umočenih” iz reda vladajućih da bi netko smogao hrabrosti i odlučnosti presjeći tu priču. Nužno je smanjiti obuhvat i nastaviti pregovore s tvrtkom Razvoj golf o realizaciji projekta na zakonitih 100 hektara uz uvažavanje javnog interesa odnosno usklađenje javnog s privatnim“, rekao je Grmoja.

Rasprava je jučer pokazala da se pod izlikom sporta i rekreacije pokušavanju progurati još neki projekti s nekretninama. Naime, osim već ucrtanih golf terena na Srđu, Tri sestrice i u Općini Konavle, u najnovijem prijedlogu izmjena i dopuna prostornog plana Dubrovačko -neretvanske županije, osvanuo je novi golf teren. Riječ je o 150 hektara površine uz mogućnost gradnje nekretnina na 30000 metara kvadratnih u selu Majkovi u Općini Dubrovačko primorje.

„Dakle, još jedna obmana da se pod krinkom sporta i rekreacije u korist špekulanata i developera guraju njihove ambicije s nekretninama. Nitko nema ništa protiv golf terena i pripadajuće infrastrukture, ali više ne postoji gotovo nitko tko vjeruje u tu priču. Svima je jasno kako, u nama susjednim zemljama, nigdje nema golf terena na kojima su izgrađene vile i hoteli, a u prostornom planu naše županije ima više ucrtanih golf terena nego u Austriji i Sloveniji skupa. Dakle, golf tereni su samo krinka za realizaciju nekretninskih projekata i jeftino pretvaranje šumskih zemljišta u prostore za realizaciju vrijednih projekata“, objašnjava Grmoja.

Ovakvo prostorno planiranje ugrožava postojeće gospodarske subjekte, hotelijere i privatne iznajmljivače, koji nude autentičnu ponudu potencijalnim golf igračima, kojih nema toliko da bi se pod izlikom njihovog gradio toliki broj vila i hotela, od čega Hrvatska nema baš nikakve koristi.

„Nadamo se da će se u planu zadržati golf teren, ali s daleko manjom i primjerenijom površinom, te sadržajima koji idu uz golf terene. Taj projekt bi nedvojbeno obogatio turističku ponudu i naslonio se na već postojeće turističke kapacitete, te potaknuo lokalno stanovništvo da se vraća i obnavlja svoja obiteljska domaćinstva u tom kraju i stavlja ih u turističku funkciju“, zaključio je Grmoja.