MOST I DALJE USTRAJE NA PROGLAŠENJU ISKLJUČIVOG GOSPODARSKOG POJASA

Split, 18. lipnja 2018. god. – Most nezavisnih lista danas je u Splitu održao konferenciju za medije povodom havarije turskog broda u Jadranu te ponovno naglasio važnost proglašenja isključivog gospodarskog pojasa.

Želimo naglasiti da Most nezavisnih lista nastavlja kontinuitet i dosljednost u promišljanju o ovoj prioritetnoj temi i štićenju nacionalnih interesa. Na Županijskoj skupštini održanoj prije tjedan dana tražili smo da se kao dodatna točka u dnevni red uvrsti donošenje Deklaracije o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa. Vladajući u županijskoj skupštini prijedlog su odbili, ali moramo istaknuti da je unatoč tome skupljeno dovoljno potpisa za sazivanje tematske sjednice.

„U županiji Splitsko-dalmatinskoj prikupili smo 20 potpisa županijskih vijećnika te smo danas službeno uputili prijedlog za tematsku sjednicu koju je predsjednik skupštine po poslovniku
dužan sazvati u roku od 15 dana. Ono što očekujemo je da će najveća županija prihvatiti naš prijedlog, te da ćemo Deklaraciju staviti na dnevni red i Vladi. Vrijeme je da Vlada napokon krene štiti nacionalne interese, a to je Jadransko more, moramo ga štititi od ovakve kalvarije. Nismo proglasili IGP na Jadranu, ovako ne kontroliramo naše vode, a to je naša obveza po konvenciji Ujedinjenih naroda. Postoje sredstava za kontrolu Jadrana, ali radi se o nebrizi. Brodosplit je dobio milijarde subvencija, a dogovoreni brodovi za zaštitu Jadrana nisu isporučeni do danas“, naveo je Bulj.

Istaknuo je da do ovakve havarije s turskim brodom ne bi došlo da se proglasio isključivi gospodarski pojas, također je naglasio da na Jadranu postoje naftne mrlje veće od površine Splita, te da nas samo sreća, odnosno morske struje brane da se ne dogodi katastrofa. Ono što želimo ponovno istaknuti je da je RH potpisnik Konvencije UN-a o pravu mora iz 1982.god. te članica EU-a, a savjet članicama je upravo proglašenje isključivog gospodarskog pojasa jer se na taj način mogu uspostaviti bolja pravila i kontrola, čime bi se izbjegla situacija otvorenih mora gdje se ne zna tko nadzire koji dio.

„Zaštita Jadrana nam mora svima biti na prvom mjestu, jer trenutno oni mogu ploviti bez da ih možemo nadzirati. Sad se upravo dogodila takva situacija da je brod pod turskom zastavom doživio havariju i da mu možemo pristupiti jedino ako je u pitanju veća havarija, u suprotnome nemamo mogućnost kontrole tereta“, ističe Čikotić te naglašava da novac nije problem, da postoje fondovi, te da je Europska komisija 2014. godine izdala stručni dokument koji kaže da Hrvatska godišnje gubi 130 milijuna kuna zbog neproglašavanja isključivog gospodarskog pojasa.

Za kraj su istaknuli da će svi Mostovi županijski vijećnici u jadranskim županijama uputiti Deklaraciju te na taj način pokušati prisilit Vladu da proglasi isključivi gospodarski pojas, uz to su još jednom pozvali vladajuće da hitno donesu zaključak o proglašenju IGP-a i istaknuli da ovo nije samo pitanje suvereniteta, nego ekologije i ekonomije.