LIJEČNICI OBITELJSKE MEDICINE NAKON PROSVJEDA NA MARKOVOM TRGU PRIMLJENI SU I NA SABORSKOM ODBORU ZA ZDRAVSTVO I SOCIJALNU SKRB

Dr. sc. Ines Strenja Linić: “Kao predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku danas sam nakon prosvjeda pozvala liječnike da se obrate članovima odbora te ujedno pozvala i svih 23 liječnika koji su saborski zastupnici da se pridruže sastanku. Nije se odazvao niti jedan, osim 2 člana odbora koji nisu liječnici!?

Predsjednica KoHOM-a dr. Vikica Krolo istaknula je da su liječnici bili u radnoj skupini koja je radila na novom zakonskom nacrtu koji je trebao poboljšati sustav, ali da od promjena koje je i zagovaralo Ministarstvo zdravstva i koje su udruge podržavale nema ništa, jer se od njih zbog političkih pritisaka odustalo u zadnji tren.

Dopredsjednik HLK dr Krešimir Luetić u ime HLK je dao bezuvjetnu podršku današnjem prosvjedu. Zdravstveni sustav je u financijskoj, kadrovskoj i organizacijskoj krizi, izjavio je prvi dopredsjednik HLK-a Krešimir Luetić. Inzistiranje na ovakvom konačnom prijedlogu zakona zasigurno neće pomoći da se prazna mjesta u primarnoj zaštiti popune mladim kolegama, jer i dalje ćemo imati diskriminaciju. Kolege vrata do vrata radit će pod različitim uvjetima, naglasio je.

Kao saborska zastupnica i liječnica i osobno sam im dala podršku, i pritom naglasila da je novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti bio izvrsna prilika urediti zdravstveni sustav prema europskim standardima, posebice u odnosu na kadrovsku devastaciju koja nam prijeti. Ukidanjem pripravničkog staža, odlaskom u slijedećih 5 godina više od 400 liječnika iz PZZ te ukupno 4000 liječnika iz zdravstvenog sustava u slijedećih desetak godina, popuštanjem pod političkim pritiskom koji je evidentan u ovoj konačnoj verziji ZZZ, dolazimo u situaciju krize zdravstvenog sustava koju nećemo moći riješiti čak i ako financijski stabiliziramo sustav.”