BULJ: „BAZNA STANICA U RADOŠIĆU NIJE UKLONJENA, IAKO JE PO RJEŠENJU ODAVNO TREBALA“

Sinj, 9. srpnja 2018. – Saborski zastupnik Mosta NL Miro Bulj danas je u Radošiću pored Sinja održao konferenciju za novinare kako bi upozorio da je prije mjesec dana prošao rok za uklanjanje bazne stanice operatera Tele2. Odluka inspekcije do danas se nije ispoštovala i bazna stanica je još uvijek na kući u Radošiću.

Naime, sve je počelo prije 3 godine prosvjedima koje je Miro Bulj organizirao pored kuće Nikole Crnca jer je pored nje postavljena bazna stanica. Potom je, godinu i pol dana nakon prijave, obavljen inspekcijski nadzor 17. studenog 2017., te je doneseno rješenje 7. veljače 2018. kojim se investitoru Tele2 određuje uklanjanje bazne stanice u roku 120 dana. No, bazna stanica nije uklonjena.

„Ovo je nepoštovanje zakona Republike Hrvatske, jer niti se strani teleoperateri ovako ponašaju u svojim državama, niti se ovako odnose prema tijelima koja donose odluke i njihove odluke ne poštuju. Ovo se ne smije dopustiti i zato sam reagirao i konferencijama za medije u Hrvatskom saboru, a u saborsku proceduru sam prije dva mjeseca predao Zakon o dopuni Zakona o gradnji. Tražio sam da se za građevine u zonama dugotrajnog boravka ljudi poput stambenih zgrada, zbog povećanog elektromagnetskog zračenja, mora tražiti građevinska dozvola. Nedopustivo je da se bazna stanica može postaviti bez građevinske dozvole, a s druge strane potrebna je za zatvaranje balkona. Teleoperateri u drugim zemljama itekako moraju ispuniti stroge zakonske preduvjete. Tražimo da i mi imamo isti tretman, a ne da u Hrvatskoj moćne kompanije rade što god hoće“, rekao je Bulj.

Saborski zastupnik Miro Bulj uputio je i otvoreno pismo veleposlaniku Kraljevine Švedske i skrenuo pozornost na problem sa švedskim operaterom Tele 2, vezano za način postavljanja baznih stanica u Republici Hrvatskoj, jer se ne poštuju hrvatski zakoni i propisi.

U pismu stoji da je postavljanjem bazne stanice na kuću Radošiću kod Sinja, Tele2 nedvojbeno prekršio zakon Republike Hrvatske, što je utvrdila i inspekcija Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, a grubo je prekršen i Generalni urbanistički plan (GUP) grada Sinja. Bazna stanica još uvijek nije uklonjena.

Bulj navodi u otvorenom pismu kako je hrvatskim građanima važno da se ovaj problem riješi, jer je lokacija pored Sinja samo jedna od niza sličnih primjera u cijeloj Hrvatskoj, zbog čega često prosvjeduju građani i udruge jer ovako postavljene bazne stanice ugrožavaju njihovo zdravlje.

„Sutra u Hrvatskom saboru imam još jednu konferenciju za novinare s predstavnicima Udruge za zaštitu od elektromagnetnog zračenja“, dodao je Bulj.