MOST: „VLADA ŠTITI INTERESE PLEMENSKE ENERGETIKE NAUŠTRB GRAĐANA“

Zagreb, 19. srpnja 2018. – Most nezavisnih lista održao je konferenciju za novinare jer je Vlada RH na današnjoj sjednici dala negativno mišljenje na Mostov Zakon o mikrosolarima. Na konferenciji su bili predsjednik Mosta Božo Petrov i autor Mostovog zakona Ante Čikotić.

Božo Petrov istaknuo je kako je Vlada odbijanjem Mostovog zakona opet pokazala da ide putem klijentelizma i pogodovanja malobrojnima nauštrb i trošak većine naših građana.

Mi smo u dobroj namjeri predložili Zakon o mikrosolarima. Htjeli smo Zakon koji je pošten i pravedan i nikoga ne povlašćuje. Zasigurno bi mnogim građanima omogućio manje račune za struju, ali ovakav model Vladi očigledno ne odgovara. Mi ćemo našu ideju promovirati i dalje i tražiti podršku građana koji će pomoći ulaganje u obnovljive izvore energije. Nastavit ćemo predlagati slične moderne inicijative koje su u skladu s vremenu u kojem živimo“, istaknuo je Petrov.

Ante Čikotić, bivši državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, objasnio je kako je Vlada dala negativno mišljenje na zdrav i smislen prijedlog oporbe, te je pozvao saborsku većinu da podrži ovaj zakon koji je usmjeren isključivo na dobrobit građana.

„Jasno je da je Vlada svojim stavom išla na ruku interesnim lobijima, a ne građanima, jer mnoge zemlje diljem svijeta imaju apsolutno isti ovakav model. Najbliži primjer nam je Slovenija, a jedan Maribor ima više instaliranih fotonaponskih kapaciteta nego cijela Hrvatska. Ako pričamo o troškovima, ističem da oni koji se protive ovakvom Zakonu o mikrosolarima isključivo brinu o prihodima HEP-a. Ovo je zaštita njihovih interesa unutar HEP-a, plemenske energetike i klijentelizma“, rekao je Čikotić.

Čikotić se osvrnuo i na činjenicu da građani i poduzetnici Mostovim zakonom dobivaju mogućnost da sami upravljaju svojom energetskom potrošnjom.

„Naš model energetike u Hrvatskoj je da energetika mora biti u službi građana i gospodarstva, a ne klijentelističkih lobija. Jednom kad građani instaliraju fotonaponske ćelije na svoj krov prestaje ovisnost o državi, to je ključ. No, uvoznim lobijima to očito ne odgovara“, dodao je Čikotić.