ZBOG NESNOSNIH GUŽVI TRAŽIT ĆEMO TEMATSKU SJEDNICU U SPLITU I ŽUPANIJI

Split, 23. srpnja 2018. – Most NL tražit će hitnu tematsku sjednicu u Gradu Splitu i Županijskoj skupštini Splitsko-dalmatinskoj zbog prometnog kolapsa koji vlada u jeku turističke sezone, ali isti problem samo u manjem obimu postoji i tijekom godine.

Županijski vijećnik Mosta Miro Bulj i ostali vijećnici tražit će tematsku sjednicu, kao i gradski vijećnik Mosta Ante Čikotić koji će iznijeti podatke koji ukazuju da loša prometna i komunalna infrastruktura spriječavaju razvoj županije.

“ Dva, tri, pa i pet sati ljudi stoje u koloni od Omiša prema Splitu. Ogromne gužve vladaju oko rotora u Solinu i na ulazu u Split iz pravca Solina a puno su veće nego u Lučkom koje slovi za najproblematičniji pravac. Preko ljeta se sliju turisti od Makarske prema Splitu, ali problem ostaje i kada nema turizma. Sramotno je da grad Split drugi po redu grad po veličini, s najprometnijim dionicama ima neriješen ulaz u grad, a to koči razvoj grada. Nisu odgovarajuće praćene ni razvojne potrebe domaćeg stanovništva, a turistička potražnja je rasla i probleme samo još dodatno potencirala. Ti problemi imaju posljedice za kvalitetu turizma, a time i na turističku potrošnju, prihode od turizma i ukupngospodarske aktivnosti. Za ovakvo stanje su odgovorne sve vlasti do sada i uprave javnih ustanova i trgovačkih društava čija je to zadaća. Golema javna uprava koja troši resurse potrebne za investicije u prometnu infrastrukturu, slab i nedovoljno razvijen gradski i prigradski promet otežavaju rješenje ovog problema koji će u budućnosti biti sve veći”, izložio je Čikotić.

Nužno je, dodao je Čikotić, oformiti operativni tim eksperata i angažirati stručnjake koji će hitno predložiti rješenja i u svom rebalansu proračuna naći prostora za realizaciju prometnih
projekata kako bi se na održiv način riješilo ove frustrirajuće prometne gužve i čepove.

Most nezavisnih lista Split