MOST NEZAVISNIH LISTA: „ZAKON O SUBVENCIONIRANJU STAMBENIH KREDITA JEDINO JE DOVEO DO RASTA CIJENA NEKRETNINA“

Zagreb, 30. srpnja 2018. – Most nezavisnih lista već je u lipanjskoj raspravi u Saboru upozoravao na ovo što se primjenom Zakona o izmjenama i dopunama zakona o subvencioniranju stambenih kredita, sada i dogodilo. Uslijed povećane potražnje spomenuti Zakon već je doveo do rasta cijena nekretnina. Dosadašnja iskustva primjene sličnih zakona su dovela do jednokratnog i trajnog povećanja cijena nekretnina, a cijene su ostale na višim razinama i nakon isteka dijeljenja subvencija, čime se dovodi u pitanje sami smisao Zakona, te dugoročna korist. Još jednom naglašavamo skandaloznu činjenicu da je u Zakonu o poticajnoj društvenoj stanogradnji izbrisana dotadašnja odredba o zabrani prodaje stana kupljenog državnom subvencijom i javnim novcem.

27. lipnja 2018. u Saboru je održana rasprava o Zakonu o subvencioniranju stambenih kredita na kojoj je zastupnica Mosta nezavisnih lista Sonja Čikotić govorila u ime Kluba i upozorila na nedostatke Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, kojim, kako je rekla Sonja Čikotić, Predlagatelj ističe da su izmjene napravljene u svrhu poticanja demografske obnove, urbane regeneracije i smanjenja iseljavanja, a stanove će zapravo i dalje moći kupiti samo oni koji imaju novac, zaposleni s ugovorom o radu na neodređeno vrijeme i kreditno sposobni. Most je tada kako bi obitelji ostale u Hrvatskoj, predlagao sufinanciranje mjesečne rate ili anuiteta u iznosu od 50 do 85 posto.

„Prošle godine su u Zagrebu korisnici, njih 812, ostvarili 50% iznosa rate kredita, a po ovim izmjenama jer su one usmjerene prema zaustavljanju iseljavanja iz nerazvijenih krajeva, korisnici u Zadvarju, Orahovici, Sisku ostvarit ce 39% rate, dok ce oni mladi koji se odluče ostati u Gospiću, Delnicama, Vinkovcima i Požegi i ostvariti 36% iznosa rate kredita, a Osijek samo 33% iznosa rate kredita. Vlada, ovakvim parcijalnim mjerama poručuje da plana nema, pa idemo parcijalnim mjerama koje će tržište nekretnina dovesti samo do poskupljenja cijene stanova. Danas Republika Hrvatska nema obiteljsku i stambenu politiku unutar koje bi ovakve mjere trebale djelovati.

Dobrodošla je državna intervencija u području stanovanja, ali kod nas isto je otišlo u krivom smjeru. Poticajnu stanogradnju kupuju oni koji imaju novac, koji su kreditno sposobni, koji imaju mogućnosti vlastitog učešća, a uz sve to brisana je i odredba o zabrani prodaje stana iako postoji javni interes i uložen je javni novac. Stanogradnju trebaju pratiti druge javne politike, jer sada imamo slučaj da imamo POS, a nedostatno razvijenu komunalnu infrastrukturu, te druge nužne sadržaje, blizinu parka, dječjeg vrtića, škole“ – upozorila je Sonja Čikotić još početko lipnja 2018. – „Imaju li samo priliku za demografsku obnovu one obitelji koje imaju novac, čiji članovi rade i to imaju ugovor o radu na neodređeno vrijeme, oni kreditno sposobni?

Odgovor resornog ministarstva na pitanja građana: „Jeste li napravili ikakva istraživanja ili projekcije prije određivanja postotka subvencije prema indeksu razvijenosti? Imate li ikakve informacije o tome koje su glavne zapreke ostvarivanju kupnje stana ili kuće na područjima sa nižim indeksom razvijenosti?“ bio je kratak, podcjenjujući i ciničan: „Istraživanja su pokazala da se ovom mjerom pomaže demografskoj obnovi“. Koja su to istraživanja Ministarstva pokazala da se ovom mjerom pomaže demografskoj obnovi u najnerazvijenim područjima RH, a to bi onda značilo da ostala „razvijena“ područja – kojima je novim zakonom smanjen iznos subvencije kredita – nemaju demografskih problema?

Most nezavisnih lista zato nije mogao podržati taj Prijedlog Zakona i predlažio je amandmane na taj Zakon na način da se poveća iznos subvencija za najnerazvijenija područja u iznosu od 85 % kamate, uz zadržavanje subvencije od 50 % za ostala područja, te da se povećaju ukupno predviđena sredstava za provedbu ovog Zakona, kao i da se dorade odredbe npr. o produljenju vezano uz rođenje djeteta, invaliditetu, dokazivanje osnovnih higijensko-tehnički uvjeti za život.

Zakon o izmjenama i dopunama zakona o subvencioniranju stambenih kredita ipak je izglasan 29. lipnja i već sada, nakon mjesec dana, jedino do čega je doveo je poskupljenje cijena nekretnina.