MINISTRICE DIVJAK, OBRAZOVANJEM NE MOŽETE TRGOVATI KAO NA TRŽNICI

Sonja Čikotić: „Pitam se kako bi ministrica Divjak prema svome zakonskom prijedlogu financirala nabavu udžbenika za djecu s minimalnom plaćom?“

Zagreb, 14. kolovoza 2018. – Prijedlog ministrice Divjak kaotičan je i savršeno ocrtava stanje vladajućih kojima djeca i njihovo obrazovanje nisu primarni interes, smatra Mostova zastupnica Sonja Čikotić.

„U potpunosti je neprihvatljiv prijedlog izračuna po nekakvoj formuli koja obuhvaća vezivanje cijene udžbenika sa satnicom predmeta, a još manje s nekom medijalnom, odnosno prosječnim plaćom od 5076 kuna. Kako radnici koji imaju minimalac, dakle rade za ispodprosječne plaće, mogu plaćati udžbenike kao da imaju tu istu medijalnu plaću? Hoće li ministrica svim tim radnicima osigurati razliku do medijalne plaće?“, poručila je Čikotić.

Osim o roditeljima, ministrica nije vodila računa ni o učiteljima i nastavnicima.

„Također, iz ministričina prijedloga zakona jasno je da trošak fotokopiranja radnih zadataka spada na teret učiteljima koji će i dalje od malih plaća sami odvajati novac za tonere i papir. Iz svega navedenog, jasno je da ministrica ne zastupa niti interese roditelja, niti učitelja i nastavnika. Posebice zabrinjava činjenica da je ovim prijedlogom zakona kompleksna metodologija i raznolikost nastavnih planova reducirana na kilograme, kao da smo u 19. stoljeću, a ne u digitalnome dobu. Udžbenik očito ima novu mjernu jedinicu, a to je masa. Što ministrica Divjak poručuje budućim nobelovcima – da pišu tanje romane?“, zaključila je zastupnica Čikotić.