MOST: “HNS JE PRIVATIZIRAO REFORMU OBRAZOVANJA”

Zagreb, 3. rujna 2018. – Na današnjoj konferenciji za novinare Mosta NL o neriješenim problemima koji se s početkom nove školske godine uvijek iznova pojavljuju, te HNS-ovoj „privatizaciji“ obrazovanja i tzv. reformama, u Hrvatskom saboru su govorili saborski zastupnici Mosta Sonja Čikotić i Marko Sladoljev.

Zastupnik Sladoljev je istaknuo kako ovo Ministarstvo znanosti i obrazovanja  od najavljenih poteza ništa nije realiziralo: radni materijali prebacuju se na leđa učitelja i roditelja koji bi ih trebali printati, situacija s asistentima u nastavi rješavat će se „usput“, nastavnici na zamjeni otpuštaju se i ponovno zapošljavaju početkom godine, a problem je s pravilnicima o nagrađivanju nastavnika, prosvjetnoj inspekciji i pomoćnicima u nastavi.

„Proteklu godinu i pol slušali smo o kurikularnoj reformi, povjerenstvu, informatizaciji, obveznim predmetima i kvalifikacijama koje trebaju biti prilagođene tržištu rada. No, u stvarnom životu ništa se od toga nije dogodilo. Nastavnici na zamjeni tijekom praznika gube svoja radnička prava, nije donesen pravilnik o pomoćnicima u nastavi koji je trebao biti donesen u trećem kvartalu 2017., ništa nije poduzeto u vezi pravilnika o napredovanju i nagrađivanju zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, a prema pravilniku  o prosvjetnoj inspekciji ona mora izlaziti na teret temeljem svake anonimne prijave. A Vrdoljak iz stranačkih prostorija govori o reformama” rekao je Sladoljev.

Zastupnica Čikotić je istaknula kako u HNS-ovom Ministarstvu znanosti i obrazovanja uz već prisutnu želju da se obrazovanjem upravlja s pozicije ideologije i moći, kumuje i novac, jer je unosno tržište sastavljeno od učenika, nastavnika i roditelja.

„Ova današnja HNS-ova priča, svima je to jasno, daleko je od ikakvog, a kamoli temeljitog programa koji bi doista izmijenio hrvatsko školstvo. Citirat ću jednu profesoricu koja je rekla „Ovo je PR reforma obrazovanja, a cijenu ove reklame nitko ne zna.“ To je čisto prodavanje magle, tipičan HNS-ov način funkcioniranja. Ivan Vrdoljak je uništio i pozitivnu priču o obnovljivim izvorima energije i vjetroelektranama, zatim s energetskom učinkovitosti kroz razdjelnike, a sad se bacio na obrazovanje, segment koji je morao pod svaku cijenu ostati pošteđen ucjena i kupovine. Vrdoljak iz stranačkih prostorija priča o reformi školstva, privatizira reformu obrazovanja, a sve je samo prodavanje magle i PR balon od sapunice“, rekla je Čikotić.

Naglasila je kako su propali svi pokušaji da se obrazovanje izuzme iz politike, jer je premijer kao političar stao na čelo Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, a izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama propisale su faraonske ovlasti ministrice.

„Poseban je slučaj najava o većim plaćama učiteljima koji će se angažirati na radu na EU projektima. U srpnju je ministrica na sva zvona govorila eto napokon će učitelji biti plaćeni za rad na EU fondovima povećanje od 30% na dio vremena angažmana na projektu. Kao članica Vlade u kolovozu je dignula ruku da se svakom državnom službeniku uveća koeficijent do 30 posto bez obzira koliki mu je angažman na projektu. Most je preko amandmana tražio da uvećanje od 30 posto bude na punu plaću i to nam je odbijeno. Sada Most predlaže izmjene zakona tako da učitelji dobiju povećanje do 30 posto za rad na EU projektima“, rekla je Čikotić.