MOSTOV BOMBARDER IZ SINJSKE KRAJINE: SPALJENA ZEMLJA JE MOJA ZAGORA, ALI PRIPREMAM POSEBAN ZAKON ZA NJEN SPAS. DITE SAM DALMACIJE I RURALNIH KRAJEVA, BORIT ĆU SE ZA TE PROSTORE

(Izvor: Slobodna Dalmacija, piše: Sandra Barčot)

Čeka nas vruća politička jesen, možda čak i “pad” Vlade, a time i novi izbori. Zato nije nikakvo čudo da smo porazgovarali s najagilnijim predstavnikom naroda u aktualnom devetom sazivu Hrvatskog sabora. To je, jasno, Miro Bulj, Mostov bombarder iz sinjskog Suhača, koji odavno ima epitet neumornog narodnog tribuna.

– Pa ja sam sam dao pet zakonskih inicijativa, a kada kažem kako je cjelokupni HDZ-e u svoje četiri godine mandata kao oporba dao tek dvije, jel’ to dovoljno? Radim, bunim se, jer su mi građani za to dali glas. Njihov sam predstavnik i za njih ću se boriti.

A da problema ima, pa to svi znamo, država nam ne funcionira, mladi iseljavaju, državna imovina se rasprodaje, interesni lobiji upravljaju našim životima. To su razlozi zašto su nam uništene i buduće generacije. Unuci su nam zaduženi – rafalno će Bulj, uz čije ime stoje ovi brojčani podaci: 238 javljanja u Saboru tijekom Oreškovićeve vlade i onog “kratkog” mandata, a sada u godinu i pol dana Plenkovićeve vlade, čak 1606 javljanja. Najviše od svih zastupnika.
– Koliko god da su javljanja bitna, važniji su amandmani, njih sam imao 53, a najviše na državni proračun, čak 23. Nisam podržao proračun za 2017. godinu, premda sam bio zastupnik većine jer nisu prihvaćeni moji amandmani za oživljavanje moje Dalmatinske zagore.

Dite sam Dalmacije, dite ruralnih krajeva i borit ću se za te prostore. Zagora nam je devastirana u svakom pogledu, niti nema ljudi, niti nema gospodarstva, niti poljoprivrede i prometno je izolirana, premda sam se izborio za pokretanje izrade dokumentacije za gradnju brze ceste Kukuzovac-Križice. Spaljena zemlja je moja Zagora.

Zato smo kolega Ante Pranić i ja tražili osnivanje Savjeta za Dalmatinsku zagoru, no žalosno je što se od 36 jedinica lokalne samouprave koje egzistiraju na tom području, odazvalo samo pet čelnika koji žele bolje svojim mještanima. Pet čelnika – gradonačelnici Sinja, Knina i Vrgorca, načelnici Zadvarja i Podbablja. Niti jedan župan?! Di im je obraz?

A zna se kako je u četiri godine, od 2011. do 2016., iz Zagore iselilo 26 tisuća ljudi, a sada je stanje još gore. Uskoro ću ponuditi rješenje ovog problema i to kroz poseban prijedlog Zakona o Dalmatinskoj zagori – priča 46-godišnji Bulj, pamtljiv već od ulaska u Sabor – sa sinjskom kapicom na glavi.

Uz amandmane, Bulj ima i 27 zastupničkih pitanja, puno pisanih primjedbi, po javljanjima uživo iz saborske klupe cijela Hrvatska ga prepoznaje, ali i po onoj rečenici kojom se izdvaja među 151 zastupnika: “Da ste vi, intelektualne političke elite, radili svoj posao u interesu naroda, ja danas ne bi bio tu, u politici!”

Otvorio slučaj ‘konzultantica’

Naime, ovaj umirovljeni časnik hrvatske vojske, nezadovoljan u kojem smjeru je krenula Hrvatska za koju se borio, prvo je postao kotarski vijećnik, pa vijećnik u gradu Sinju, te vijećnik Splitsko-dalmatinske županije, uz evo drugi saborski mandat.

I njegova aktivnost sada se mjeri zakonskim inicijativama a to su: – Zakon o zabrani genetski modificiranim organizmima, pa Zakon o izmjenama i dopunama zakona o upravljanju državnom imovinom, te Zakon o dopuni zakona o gradnji, pa Zakon o izmjenama i dopuni zakona o elektroničkim komunikacijama i peti Odluka o proglašenju Dana mirotvorstva i Dana sjećanja na dr. Ivana Šretera, no HDZ-ovci su mi izbacili ime doktora, zbog koalicijskog partnera Milorada Pupovca.

Bez dlake na jeziku, upravo je Bulj otvorio pitanje u slučaju “konzultantica” koji je došao “glave” Tomislava Karamarka.

– Borio sam se i sudjelovao sam u donošenju odluke povratka vojske u Sinj, postigao sam i da Sinj dobije Javnu vatrogasnu postrojbu, nakon Splita i Imotskog, treća u našoj županiji. Ima sada 20 profesionalnih vatrogasaca, te 2,2 milijuna kuna koje osigurava država godišnje za naše hrabre gasitelje. Žalosno je što nemamo deset takvih postrojbi kao Istra, a mi smo gle čuda, požarno najugroženija županija i prostorno najveća. Pa zašto JVP ne bi imali i Kaštela, pa Omiš koji se brine o najvećem prostoru, Makarska, Vrgorac? – pita nas Bulj. I dodaje:

– Napali su me vladajući kako sam populista jer sam prošle godine amandmanom tražio da Splitsko-dalmatinska županija osigura besplatne udžbenike osnovnoškolarcima. Sve po uzoru na moj Sinj, jer sam sa se svojim kolegama vijećnicima uspio izboriti za novac u gradskom proračunu kako bi grad platio udžbenike i radne bilježnice za 2200 sinjskih školaraca.

A ove godine, kada je Splitsko-dalmatinska županija osigurala novac za udžbenike, bez radnih bilježnica, svim osnovnoškolarcima gdje je županija osnivač, onda se hvale i – oni nisu populisti. No briga me što me salonski elitisti prozivaju, bitno je da dica imaju uvjete za učit, a ja nastavljam borbu za sve nas.

Borio sam se i protiv gradnje Termoelektrane Peruća kada sam ukazao na štetnost tog projekta, pa traženje proglašenja gospodarskog pojasa čime bi zaštitili naše Jadransko more… Puno je bilo inicijativa, ali kada nemaš većinu, vladajući to koriste i nije ih briga što uništavaju državu, guraju nas u ponor. Jedino je bitno da njima i njihovim uhljebima bude dobro.

Bazna stanica u naselju

Među brojnim amandmanima, budući je teško pobrojati Buljeve brojne aktivnosti od zadržavanja rodilišta u gradu alkara, borbe za prava radnica posrnule “Dalmatinke”, poboljšanja rada hitne službe, niza ekoloških akcija,.. “sinjali” smo i jedan koji ima i sretan završetak. Presuda je donosena u korist mještana sinjskog Radošića, a kada će biti provedena u praksi nitko ne zna.

– To je hrvatska stvarnost. Teleoperateri stave bazne stanice usred naselja. Na zgrade vrtića, bolnica, škola, kulturnih dobara, ma di im padne na pamet jer im zakon pogoduje. Bez suglasnosti i susjeda i građevinske dozvole. A to što su bazne stanice ugroza ljudskom zdravlju, nikome ništa. Sada se bazna stanica u Radošiću triba skinuti, a kada će to biti, samo Bog zna!

Upravo sam dao u proceduru izmjene u Zakonu o elektroničkim komunikacijama, s ciljem da se teleoperateri ponašaju kao u svojim zemljama. Kako se Tele2 ponaša u Švedskoj ili T-com u Njemačkoj. Neka budu istra pravila i u Hrvatskoj. Neka plaćaju vlasnicima zemljišta kud prolazi njihova infrastruktura, pravo služnosti po metru dužnom mjesečno, isto kao u svojim zemljama.

Svi kada dođu u Hrvatsku postanu Balkanci. No neću to dozvolit sve dok sam u saborskim klupama, borit ću se za našu zemlju jer smo i mi dio građanske Europe – obećao je nove, jesenske aktivnosti u sabornici Bulj.

Imao sam radno ljeto!

Što pripremate nakon povratka u Sabor, koje teme, koje zakone?

– Bit i dalje s mojim narodom. Nastavljamo borbu protiv korupcije, što znači i reforma pravosuđa, jer bez neovisnih sudova, nema nam naprid. Pripremili smo paket inicijativa u sklopu Mostovog “Pokreta ostanka”, a to vam obuhvaća puno toga, od energetike gdje se borimo za mikro-solare koji mogu preporoditi Dalmaciju, nove zakonske inicijative za poduzetništvo,…

Pa zaštita i voda i pomorskog dobra i poljoprivrednog zemljišta, da nam ovo malo nacionalnog blaga što nam je ka narodu ostalo, ne prodaju strancima. Puno toga će biti na dnevnom redu u Saboru jer su mostovci imali radno lito.
Spremni smo za vruću jesen.