PODUZETNIŠTVO ĆE PRODISATI SMANJENJEM POREZA I NAMETA

Okrugli stol Mosta „Porezna opterećenja – omča oko vrata hrvatske ekonomije“

Zagreb, 24. rujna 2018. – Okrugli stol Mosta NL „Porezna opterećenja – omča oko vrata hrvatske ekonomije“ okupio je danas u HND-u eminentne stručnjake i saborske zastupnike Mosta. Konzultant za korporativne financije Andrej Grubišić, ekonomska analitičarka i profesorica Vedrana Pribičević, Vedran Jerković, voditelj Mostovog Savjeta za gospodarstvo, financije i poduzetništvo, te saborski zastupnici, bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić i zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić, razgovarali su o nužnosti rezanja poreza i nameta kako bi „prodisalo“ hrvatsko gospodarstvo, posebno poduzetništvo.

Andrej Grubišić kroz temu „Kako država guši ekonomske slobode i otežava izlazak iz siromaštva” istaknuo je što je smisao dobrog poreznog sustava:

“Što je dobar porezni sustav i prolazi li HR sustav taj test? Teško. Smisao dobrog poreznog sustava je poticanje na maksimalno dinamiziranje gospodarstva. U Hrvatskoj se sveo na nerealnu poreznu presiju kojoj je jedini cilj punjenje državnog proračuna. Posljedice koje će takav sustav ostaviti, vidimo na mnogim pokazateljima. Kao i to da niti jednog ministra financija u Hrvatskoj nije bilo briga. Pa se valja zapitati što je stvarni gospodarski interes Hrvatske? Prema viđenom do sada, očito je taj da država odabire “strateške” sektore s povlaštenim tretmanom. Dok za one koji plaćaju te povlaštene tretmane, ne pita. Ali ono što je najvažnije za Hrvatsku je znatno reducirati ulogu države i potrošnju koja se financira poreznim opterećenjem“, rekao je Grubišić.

Vedrana Pribičević je u svojoj prezentaciji na temu “Javna uprava u službi građana i poduzetnika – kako bihevioralna ekonomija može pomoći u reformi javne uprave?” objasnila kako organizirati učinkovit administrativni aparat.

“Hrvatska treba modernu i jeftinu javnu upravu. Na koji način organizirati administraciju da bi se postiglo zadovoljstvo krajnjih korisnika? Kako motivirati zaposlenike javne uprave da svoj posao obavljaju efikasno i savjesno? Kako zaposlenike nagraditi i zadržati? Odgovor nude najnoviji uvidi iz bihevioralne ekonomije, arhitekture izbora te eksperimentalne ekonomije koji koriste interdisciplinaran, znanstveno-objektivan pristup za izradu plana reformi i njihove provedbe“, istaknula je Pribičević.

Vedran Jerković je prezentirao opsežne podatke koji ukazuju da je “Mali poduzetnik – temelj zdravog gospodarstva.

“Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u RH je trenutno registrirano 149.052 aktivnih trgovačkih društava. Od tog broja, 145.312 čine mikro i mala društva, odnosno čine 97.5 posto od ukupnog broja. Zapošljavaju preko 432.934 ljudi. Iz ovih podataka je jasno vidljivo koliku važnost imaju za hrvatsko gospodarstvo. Na nivou Europske unije, od ukupnog broja novootvorenih radnih mjesta, čak 84.7 posto generiraju mali poduzetnici. Na žalost, gotovo sve vlade u Hrvatskoj do sada, nisu u malim poduzetnicima vidjele partnere, već isključivo bankomate s ukucanim PIN kodom. I prema njima su se odnosile neprijateljski. Zašto? Zato što je mikro i mali poduzetnik, hrabar i neovisan. A kao takav je najveća prijetnja za ovakve trgovačke koalicije na vlasti“, istaknuo je Jerković.

Ivana Ninčević-Lesandrić navela je kako pomoći početnicima u poduzetništvu s temom “Poduzetniku početniku potrebno je olakšati poslovni razvoj“.

“Umjesto na usmjeravanje pozornosti poduzetnika na stvaranje nove vrijednosti, pozornost mu je usmjerena na podmirivanje obveznih doprinosa i administrativnih obaveza, prije nego je uopće stvorio novu vrijednost. Svaki poduzetnik početnik mora dobiti priliku pokrenuti poslovni poduhvat bez posljedica koje ih mogu dovesti ispod egzistencijalnog minimuma. Svaki poduzetnik jednom je bio početnik, i u toj za njih najranjivijoj fazi moramo im biti podrška na svakom koraku, otkloniti sve prepreke, namete, poreze i napraviti sve što možemo da se pokrenu i opstanu. Sve ostalo odradit će tržište samo!, rekla je Lesandrić

Tomislav Panenić osvrnuo se na podršku koju poduzetnici trebaju “Poduzetnička Vlada partner je poduzetnicima“.

“Opći stav poduzetnika, koji se temelji na mojem ministarskom iskustvu, je na žalost, da poduzetnici više ne očekuju značajnije promjene po pitanju općih uvjeta poslovanja od bilo koje hrvatske vlade. Uzdaju se u rast prihoda temeljem rasta domaće i inozemne potražnje i maksimalnoj kontroli operativnih troškova a na investicije se malo tko odlučuje. Preuzimanje Ministarstva gospodarstva u tim uvjetima je bio ogroman izazov. S obzirom na iznimno teško stanje gospodarstva, nismo imali nikakvog vremena za prilagodbu. Pa smo ipak u 4 mjeseca mandata, izmijenili Zakon o inspekcijama u gospodarstvu koji se odnosi na tržne inspektore kojim je omogućeno da ne moraju kažnjavati poduzetnike ukoliko tijekom inspekcijskog nadzora utvrde određene manje nepravilnosti, te im daju rok za ispravak nepravilnosti. Pokrenut je postupak ukidanja pečata koji se nažalost nije nastavio tijekom slijedeće vlade kako bi se i formalno ukinula obveza korištenja istog. S HGK-om je dogovoreno ukidanje članarine za nova poduzeća tijekom prve godine poslovanja, a izmijenjen je i Zakon o javnoj nabavi te je olakšana procedura prijavljivanja na natječaje. Zakon je upućen u sabor, ali zbog raspuštanja istog nije usvojen te je u gotovo neizmijenjenom obliku ipak usvojen krajem 2016. godine“, podsjetio je Panenić.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript