MOST NL: OBERSNELOV PLAN MJERA ZA POKRIĆE MANJKA I SMANJENJE OBVEZA JE STEČAJNI PLAN GRADA RIJEKE

Rijeka, 25. rujna 2018. – Na današnjoj konferenciji za novinare Most NL se osvrnuo na mjere koje su predstavljene Obersnelovim Planom mjera za pokriće manjka i smanjenje obveza Grada Rijeke, a u kojima vrlo jasno i nedvosmisleno piše da je proračun Grada Rijeke nelikvidan. Dr. sc. Ines Strenja Linić, Petra Mandić, vijećnica Grada Rijeke, te Vedran Jerković, voditelj Mostovog Savjeta za financije i gospodarstvo, istaknuli su kako iz predloženih mjera proizlazi da je proračun nerealno planiran, te posebno problematičnim ocijenili nepostojanje kontrole proračunskih rashoda.

Jerković je naglasio kako plan mjera pokazuje da se kod provođenja određenih investicija i projekata ignoriralo pozitivno zakonodavstvo time što prethodno nisu izrađene studije isplativosti projekata koje se po zakonu moraju napraviti.

„Mjera 5. koja je predviđena planom odnosi se na kreditno zaduženje gradske tvrtke Rijeka Sport u iznosu od 170 milijuna kuna namijenjenih izgradnji bazena na Kantridi. Gradonačelnik Obersnel 2010. tvrdi da kreditni dužnik nije Grad Rijeka, već poduzeće Rijeka Sport, te da se krediti vraćaju. U međuvremenu, trgovačko društvo Rijeka Sport i Grad Rijeka sklopili su 30. prosinca 2016. Sporazum o sufinanciranju troškova otplate dugoročnog novčanog kredita čime je grad Rijeka i gradski proračun preuzeo teret i rizik otplate kredita. Suprotno prijašnjim tvrdnjama gradonačelnika Obersnela očigledno je da se taj kredit nije plaćao, te da je teret njegova plaćanja pao na teret riječkih poreznih obveznika i gradskog proračuna. A kao rješenje gradonačelnik sada nudi reprogramiranje putem novog kredita s rokom otplate od 15 godina“, objasnio je Jerković.

Gradska vijećnica Mosta Petra Mandić naglasila je kako sumnja u ozbiljnost gradonačelnika i gradske uprave da se čak i ovakvog Plana mjera drže.

„Planom mjera je predviđeno da se Grad Rijeka i proračunski korisnici, kadgod je to moguće, kreditno zadužuju u kunama i s fiksnom kamatnom stopom. Na predstojećoj sjednici Gradskog vijeća traži se od vijećnika da daju odobrenje trgovačkom društvu ENERGO d.o.o. za kredit izražen u valuti Euro i s promjenjivom kamatnom stopom. Gradska uprava očigledno nije pročitala vlastiti Plan mjera. Gradska vlast ne planira se držati Plana mjera te da će se dugovanja, problem nelikvidnosti i bankrot prepustiti nekoj idućoj vlasti“, rekla je Mandić.

Dr. Ines Strenja Linić istaknula je kako ništa ne bi bilo moguće da Obersnela, kroz njegovu dugogodišnju vladavinu, nisu podržavali svi njegovi partneri.

“Plan mjera će biti teret onih koji će te mjere na sjednici Gradskog vijeća podržati. Svaka ovakva apsolutna i dugotrajna vladavina pojedinca neminovno kvari. Prijedlog Mosta je da se broj mandata načelnika, gradonačelnika i župana zakonom ograniči na dva mandata. Nakon ovog Obersnelovog mandata Riječanima u naslijeđe ostaju devastirane gradske financije“, zaključila je Strenja Linić.