ZAŠTO HDZ KOČI ZAKON O SAMOOPSKRBI EL. ENERGIJE IZ OBNOVNLJIVIH IZVORA???

(Piše: dr. sc. Slaven Dobrović)

Kako pomaknuti Hrvatsku sa svega 0,3% električne energije generirane u fotonaponskim izvorima što nas smješta na samo dno EU?

Je li možda izlaz pojednostaviti proceduru ugradnje instalacija, dati svakom potrošaču mogućnost da postane i proizvođač električne energije? Na taj način preko dvosmjernog brojila uzima, ali i predaje energiju te na koncu plaća samo razliku.

Danas, kada je cijena ovih instalacija bitno niža, čak nekoliko puta u posljednjih deset godina, prošlo je vrijeme kad su bili potrebni poticaji te su ljudi voljni, a posebno oni svjesni potrebe za promjenom i u sektoru energetike, sami ulagati u vlastitu proizvodnju obnovljive energije.

Upravo takvu mogućnost Most je predložio kroz svoj Zakon o samoopskrbi električnom energijom iz obnovljivh izvora te ga uputio u službenu saborsku proceduru. Umjesto 200 milijuna pomoći energetski siromašnima kroz poznate promašene vaučere za struju i drvo za ogrijev, država bi socijalno potrebnima mogla omogućiti trajno oslobađanje od potrebe da im se pomaže, jer ovako postaju proizvođači, i to trajno.

No, Vlada RH je našla razloga za odbijanje, a uredna većina saborskog Odbora za gospodarstvo je i potvrdila odbijanac Mostovog prijedloga koji na jednostavan način donosi ove mogućnosti.

I tako dok oni smišljaju razloge odbijanja ovakvih prijedloga, naši susjedi vrijedno rade pa će nas uskoro šišati desterostruko, a ne više peterostruko, što je slučaj danas.