OPORBA TRAŽI SMJENU MINISTRA KUJUNDŽIĆA: ZDRAVSTVO JE DANAS NA NAJNIŽIM GRANAMA!

Zagreb, 28. rujna 2018. – Oporba je ujedinjena u zahtjevu za smjenu ministra zdravstva Milana Kujundžića, a danas je predan zahtjev za opoziv koji je inicirao Most prije mjesec i pol dana. Na konferenciji za novinare na čelu sa zastupnicom Mosta Ines Strenjom-Linić, govorili su Željko Jovanović (SDP), Branimir Bunjac (ŽZ), te Davor Vlaović (HSS), navodeći kako je ministar Kujundžić propustio provesti ključne inicijative nužne za kvalitetnije hrvatsko zdravstvo i pomoć građanima i zato traže njegov opoziv.

Posebno su istaknuli kako se ništa nije promijenilo u listama čekanja na pretrage, za koje je ministar najavio da će biti maksimalnih šest mjeseci, a čeka godinu do dvije dana. Istovremeno, i dalje je Hrvatska od svih europskih zemalja u samom vrhu po smrtnosti od raka i kardiovaskularnih bolesti, a i životni vijek stanovništva nam je jedan od kraćih u Europi. Oporba smatra da je zdravstvo tema u kojoj ne smije biti podjela jer mora ići u smjeru kvalitetnog zdravstva za sve građane, a ističu da su porazne činjenice rezultat nepoduzimanja i nečinjenja ministra zdravstva, a izravno utječu na građane, pacijente.

Predsjednica Odbora za zdravstvo dr.sc. Ines Strenja Linić napomenula je kako je ministar Kujundžić propustio u protekle gotovo dvije godine mandata započeti snažniju inicijativu za reformom zdravstvenog sustava.

„Most je naveo preko 50 razloga za smjenu ministra zdravstva, a to su sve konkretni razlozi. Ministar Kujundžić propustio je poduzeti ključne poteze u hitnoj medicinskoj pomoći, primarnoj zdravstvenoj zaštiti, bolničkom zdravstvenom liječenju, preventivnoj medicini, edukacije zdravstvenih djelatnika, financiranju i organizaciji zdravstva. U hitnoj pomoći nije uspio prijenos kompetencija s liječnika na licencirane medicinske tehničare, nije ustrojena hitna medicinska helikopterska služba koja mora biti integrirana u akcije potraga i spašavanja, niti brzobrodska linija, nije donesen novi Nacionalni plan razvoja bolnica. Ministar je propustio ojačati Domove zdravlja kako bi se velik dio specijalustičkih pregleda i dijagnostike proveo na razini sekundarne zdravstvene zaštite, propustio je provesti pravi projekt Prioritetnih lista pa su liste čekanja sve duže. U vrhu smo po malignim bolestima što znači da nije provedena prevencija, a nacionalni plan borbe protiv raka koji je trebao biti donesen prije dvije i pol godine, još uvijek nije ugledao svjetlo dana. Ministar Kujundžić nije zaslužio biti ministar, on je prisegnuo da će služiti građanima, a nije im omogućio pristup na zdravstvenu zaštitu, nije postupao u skladu s prisegom. Narušena je vjerodostojnost ministra Kujundžića“, rekla je Strenja-Linić.

Saborski zastupnici Jovanović, Bunjac i Vlaović u ime svojih klubova pridružili su se zahtjevu za opoziv ministra. Zastupnik Jovanović je istaknuo kako je oporba nudila rješenja koja ministar Kujundžić nikada nije prihvatio, a obračunavao se s onima koju su ga kritizirali. Zastupnik Bunjac osvrnuo se na porast niza problema u zdravstvu, od porasta oboljelih od malignih bolesti do neplodnih parova, a zastupnik Vlaović ukazao je na urušavanje sustava domova zdravlja, kojih u pojedinim sredinama više nema, jer očito pacijent nije u središtu pozornosti zdravstvenog sustava.