“IZABRAO SAM MOST JER SMATRAM DA HRVATSKA TREBA TAKVE LJUDE KOJI SE BORE ZA OVU ZEMLJU, A NE ZA SVOJE INTERESE”

Mostovac Nizar Shoukry, stomatolog, član je Glavnog odbora Mosta i potpredsjednik Županijske skupštine Vukovarsko- srijemske županije, čovjek velikog srca, kako su ga nazvali zbog njegovog humanitarnog angažmana.

“Izabrao sam Most jer smatram da Hrvatska treba takve ljude koji se bore za ovu zemlju, a ne za svoje interese”

Nizare, vaš životni put je neobičan, od Alepa u Siriji do Tovarnika u Hrvatskoj.

Rođen sam prije 53 godine u Alepu u Siriji. U Hrvatsku sam došao 1984. i to u Zagreb gdje sam prvu godinu učio hrvatski jezik, a nakon toga upisao Stomatološki fakultet. Hrvatska mi se odmah svidjela, jer su me kolegice i kolege prihvatili i polako sam uz njih naučio kulturu i običaje. Najteži dio u mom životu je bio kad je izbio rat u Hrvatskoj pa sam kao student na bilo koji način htio pomoći. Prijavio sam se u vojsku ali to nije bilo jednostavno jer sam bio stranac, pa sam se uključio u humanitarnu akciju, skupljali smo i slali pomoć za Slavoniju i Baranju. Oduvijek sam smatrao da je Hrvatska bogata zemlja puna resursa i uvijek sam ju zamišljao kao jedan brod kojem treba dobar kapetan. U srpnju 2012. dobio sam stalni posao u Domu zdravlja Vukovar-Tovarnik i tada sam po prvi put došao u Slavoniju, gdje sam se preselio sa svojom familijom. Odmah sam zavolio ovaj kraj, a za Hrvatsku uvijek kažem da je zauvijek u mom srcu.

Poznat je vaš angažman za vrijeme imigrantske krize 2015. za što ste i dobili nagradu Ponos Hrvatske.

Ta kriza je bila veliki izazov za Hrvatsku, a ja i moja supruga imali smo čast pomoći našoj policiji kao prevoditelji za arapski jezik kako bi svi ti imigranti prošli kroz Hrvatsku bez problema i s time smo prikazali Hrvatsku u najboljem svijetlu. Evo, sada koristim priliku, da im se na dan policije zahvalim i čestitam njihov dan jer sam osobno svjedočio njihovoj humanosti i požrtvovnosti koju su tom prilikom iskazali. Mi smo tada dobili godišnju nagradu policije kao i nagradu Ponos Hrvatske 2016. Svojim angažmanom u izbjegličkoj krizi shvatio sam da mogu pridonijeti boljoj Hrvatskoj i odlučio sam nastaviti djelovati u tom smjeru.

Kako ste se odlučili na politički angažman i to u Mostu?

Dugi niz godina, punih 35 godina, dijelim sudbinu građana Hrvatske, proživljavam s njima i dobro i loše, poznajem situaciju. Htio sam napraviti nešto za ovu prelijepu zemlju. Moja odluka da se priključim Mostu temeljena je na želji da pomognem Hrvatskoj gdje sam zajedno sa svojom obitelji odlučio i ostati. Mostu sam pristupio jer sam u njihovom programu vidio želju mladih, školovanih ljudi za promjenom, bez repova za sobom. Sadašnji problem političara je da se bore za interese vlastite stranke, a ne za Hrvatsku i prvi i zadnji put sam vidio jedinstvo Hrvatske kada se narod digao za samostalnu Hrvatsku. Vjerujem u Most i vjerujem da će naše vrijeme doći gdje ćemo svi zajedno s našim programom prodrijeti do svakog građanina Hrvatske, jer je upravo to naša kvaliteta.

Postali ste najprije Mostov vijećnik u Županijskoj skupštini, potom i potpredsjednik. Kojim se temama bavite?

Mi jesmo oporba ali smo vrlo glasni, druga smo stranka u skupštinu. Borimo se za pravdu, jednakost i bolji život svih građana, daleko od članske iskaznice. Kao vijećnik sam se zalagao za bolji status naših medicinskih sestara u bolnicama s obzirom da su stalno zapošljavane na određeno vrijeme, a konstantno fali medicinskog osoblja. Trenutno sam fokusiran na koji način omogućiti mladim liječnicima dolazak i ostanak u Slavoniji s obzirom na deficit te struke kod nas. Borili smo se da spriječimo poskupljenje doma za starije i nemoćne gdje nažalost nismo uspjeli spriječiti poskupljenje ali smo zato uspjeli “prisiliti” vladajuću većinu da prihvate naš prijedlog o oprostu dugova blokiranih građana. Također mi je drago da su prihvatili nas prijedlog za tematsku sjednicu u vezi gospodarske situacije u županiji gdje će se održati okrugli stol kako bi našli sto bolje rješenje za ostanak mladih i poboljšanje gospodarske situacije u županiji. Uvijek se borim za pravdu i za bolji status naših branitelja jer smatram da bez njih ne bi Hrvatska postojala i da su zaslužili bolji status jer su dali svoje živote bez kalkulacije kada je bilo najpotrebnije.