KAKO ODLAGALIŠTA OTPADA I ŽUPANIJSKI CENTRI ZA GOSPODARENJE OTPADOM UTJEČU NA ZDRAVLJE STANOVNIKA

Mostova tema o centrima za gospodarenje otpadom i odlagalištima u Hrvatskom saboru je nastavljena tematskom sjednicom Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku. Okupljeni su brojni sudionici, od predstavnika Ministarstva zdravstva i Ministarstva okoliša i energetike do stručnjaka za ovu temu i predstavnika udruga građana. Sjednica je održana zbog zabrinutosti građana o štetnom utjecaju odlagališta otpada i županijskih centara za gospodarenje otpadom na njihovo zdravlje. Problematični su Centar za gospodarenje otpadom Marišćina u Rijeci, odlagališta Piškornica u Koprivnici, Karepovac u Splitu, Jakuševac u Zagrebu, ali i brojna druga mjesta gdje se često upućuju prijave inspekcijskim službama i drugim nadležnim tijelima.

Predsjednica Odbora dr.sc. Ines Strenja Linić istaknula je kako odlagališta i Centri za gospodarenje otpadom utječu na zdravlje ljudi, izazivaju širenje vrlo neugodnih mirisa zbog čega stanovništvo upućuje brojne pritužbe.

“Namjera nam je da na temelju prezentiranih pokazatelja o utjecaju na zdravlje ljudi, dođemo do suglasja o poduzimanju potrebnih mjera za zaštitu zdravlja ljudi“, rekla je Strenja Linić.

Bivši ministar energetike i zaštite okoliša prof. Slaven Dobrović istaknuo je kako je gospodarenje otpadom komunalni sektor koji u skoroj budućnosti mora doživjeti najveće promjene, odnosno prelazak s dominantne prakse odlaganja otpada na odlagalištima u kružno gospodarenje otpadom u kojem se nastoji sve otpadne tvari na neki način vratiti u gospodarski sustav društva.

„Ono što je ovdje tema je pojava neugodnog mirisa ili smrada za koji se ne može reći da je subjektivni osjećaj pojedinca već se radi o trajnoj pojavi koja sugerira da na CGO-u nešto ne štima. Svjedočimo i požarima, bilo na odlagalištima Karepovac, Piškornica, posebno ljeti uz more. Svjedočimo upozorenjima da se radi isključivo o neugodnosti smrada, no opet postavljam pitanje tko smije tvrditi da takve pojave nemaju ozbiljne utjecaje na zdravlje građana“, rekao je Dobrović.

Josip Katalinić, Riječanin, bivši zastupnik Mosta koji uporno ukazuje na probleme u Marišćini, rekao je kako stanovnici općine Viškovo već šest godina trpe teror smradom iz Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina.

“Govorimo o području u kojemu živi gotovo 5000 stanovnika koji svakodnevno zatvaraju svoje domove, a sve zbog nemara, lošeg koncepta i neadekvatnog postupanja s otpadom na „najmodernijem“ centru za obradu otpada u Hrvatskoj. Dovedeni smo do faze bijesa i ljutnje, do faze kada prosvjedima tražimo svoje Ustavom zajamčeno pravo na zdrav život”, rekao je Katalinić.

Objasnio je kako konstantan smrad predstavlja jedan od najtežih mogućih aktivatora mentalnih i tjelesnih poremećaja uzrokovanih stresom. Deponijski plinovi u sebi nose na stotine raznih kemijskih spojeva. A negativni učinak Marišćine moći ćemo u potpunosti evaluirati kroz nekoliko godina, kada se napuni 10 godina od početka smrada i izloženosti svim štetnim molekulama.

“Zar moramo početi s liječenjima kako bi nadležne institucije počele raditi svoj posao? Mi nećemo bespomoćno čekati, borit ćemo se, te tražimo zaključke koji idu u smjeru potpunog uklanjanja negativnih utjecaja deponija na zdravlje ljudi”, zaključio je Katalinić.