VLADA NEARGUMENTIRANO ODBILA ZAKONSKE INICIJATIVE S RJEŠENJIMA PROBLEMA BAZNIH STANICA

HRVATSKA JE JEDINA ZEMLJA EU U KOJOJ TELEOPERATERIMA NE TREBA GRAĐEVINSKA DOZVOLA ZA BAZNE STANICE

Zagreb, 16. listopada 2018. – Vlada RH neargumentirano je odbila dvije zakonske inicijative saborskog zastupnika Mire Bulja i Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetnog zračenja, koje bi uskladile hrvatsko zakonodavstvo sa zemljama EU po pitanju postavljanja i zračenja baznih stanica teleoperatera na području cijele Hrvatske. Naime, građani ulažu ogroman novac da bi zaštitili svoja prava, teleoperatere upozorava i pravobraniteljica i inspekcija, ali bazne stanice se u Hrvatskoj postavljaju bez ikakvih dozvola. Jedan od primjera je stanica u Radošiću koja nije ni sklonjena, kao ni legalno ni adekvatno postavljena, iako je to trebala biti još u lipnju.

„Nigdje u EU ne postoji država koja dopušta teleoperaterima da bazne stanice grade bez građevinske dozvole. Razočarani smo što je Vlada je odbila naše prijedloge izmjena Zakona o graditeljstvu i Zakona o elektroničkim komunikacijama kojima bi se reguliralo postupanje teleoperatera. Ponudili smo konkretna rješenja. Ovako nam ostaje situacija da je 400 jedinica lokalne samouprave zatražilo od teleoperatera da im plaća pravo služnosti, odnosno pravo puta, no samo 17% dobilo je mogućnost – ne dobiti novac od teleoperatera, nego ih tužiti da bi dobili ono što im pripada. To su dozvolile političke elite i lobiji unutar Vlada.“ – izjavio je Miro Bulj.

Miro Bulj spomenuo je i primjer bazne stanice na zvoniku crkve i ustvrdio da bi biskup i gradonačelnik Zadra trebali biti za narod, a ne za teleoperatere. Medijima se potom obratio predsjednik Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetnog zračenja Zdravko Anđel.

„Izuzeće baznih stanica iz obveze građevinskih dozvola ne može se odvijati pod izlikom razvoja širokopojasnog interneta, jer se zapostavlja interes građana – isto tako bismo mogli opravdati ukidanje dozvola za gradnju kuća da bi više ljudi bilo stambeno zbrinuto. Ovdje je pravni sustav narušen, jer nitko više nije nadležan za bazne stanice! Ni građevinska inspekcija ni lokalne jedinice samouprave, nema instrumenata nadzora. Ministarstvo zdravlja, na koje se Vlada pozvala u odbijenici, nije se založilo da elektromagnetsko zračenje bude regulirano, u konačnici, uzeti su u obzir samo termalni, a ne i biološki efekti zračenja. To je pogrešan put, i EU inzistira na razvoju neštetne mreže, a ovime se samo omogućuje veća dobit trgovačkim društvima.“ – izjavio je Zdravko Anđel.

Članica HUZEZ-a dipl. ing. elektrotehnike mr.sc Ankica Kosovec-Krželj potom je također potvrdila da argument razvoja mobilne mreže nije istinit, jer onda nijedna europska država ne bi imala razvijenu mobilnu mrežu.

„Samo četiri zemlje u Europi nemaju obavezu javne rasprave o lokacijama baznih stanica s lokalnim stanovništvom. Trebamo inzistirati na suglasnosti lokalnih samouprava za gradnju, one nisu
protiv napretka i tehnologije, već građani zaslužuju jednake kriterije kojih se teleoperateri drže u drugim zemljama EU te pravo na odlučivanje. Teleoperateri bi također, kao i u drugim zemljama, trebali zajednički koristiti lokacije s konkurentima. Vlada rezolutno odbija prijedloge približavanja pozitivnoj praksi uspješnih zemalja koje imaju visoko razvijen indeks digitalnog društva i gospodarstva i zakonodavnom okviru EU. Time želi zacementirati poziciju državnog zaostajanja u razvoju, u korist dominantnog teleoperatera na našem tržištu.“ – izjavila je Kosovec-Krželj.