MOST: „MIROVINSKE REFORME NEMA BEZ REFORME JAVNE UPRAVE, PRILAGODBE POREZNOG SUSTAVA I PROMJENE GOSPODARSKE KLIME KOJA ĆE PRIVLAČITI INVESTICIJE“

Zagreb, 22. listopada 2018. – O mirovinskoj reformi danas su na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru govorili saborski zastupnici Mosta, predsjednik Mosta Božo Petrov i saborski zastupnik Tomislav Žagar. Istaknuli su kako se ova reforma preuveličano naziva reformom jer ne donosi stvarne pomake u poboljšanju održivosti mirovinskog sustava.

Žagar je istaknuo kako ovdje nije riječ o reformi nego o sanaciji i sumnjamo da će išta bitno donijeti sadašnjim i budućim umirovljenicima. Mirovinska reforma nalikuje kreaturi kojoj su noge privatne, trbuh javni, glavu nema, ali Vlada bi htjela da u ustima ima kobasicu.

„Ovakvo rješenje predstavlja kompletnu demontažu originalne mirovinske reforme. Vlada gasi požar ili dolijeva ulje na vatru, ovisno o vremenskoj perspektivi, a praktično ništa ne čini kako bi drugi stup učinila funkcionalnijim i pravednijim za štediše, već ga na mala vrata pokušava demontirati i novac potrošiti na tekuću proračunsku potrošnju. Ono što na kraju priče ostaje jest činjenica da postoji ogroman ponor između 21 milijarde kuna koja se prikupi od doprinosa za I. stup mirovinskog osiguranja i 38 milijardi kuna potrebnih za isplatu tekućih mirovina. Vlada taj ponor rješava zaduživanjem koje rezultira još i plaćanjem kamata od gotovo 10 milijardi kuna kako bi pokrila manjak za mirovine“, rekao je Žagar.

Petrov je naglasio kako se mirovinska reforma ne može postići promjenom zakona o mirovinskom osiguranju jer do reforme može doći samo kompletnim resetiranjem upravljanja Hrvatskom.

„Glavni problemi našeg mirovinskog sustava su ipak negdje drugdje. U lošoj demografskoj situaciji, iseljavanju, u niskim plaćama, u strukturi gospodarstva u kojoj dominiraju nisko-profitabilni sektori bez značajne dodane vrijednosti. Potrebna je reforma sustava javne uprave, prilagodba poreznog sustava koji će podržavati novo zapošljavanje i održivi rast, promjena gospodarske klime koja će privlačiti investicije, kao i drastične promjene na rashodovnoj strani proračuna“, rekao je Petrov.

Žagar je istaknuo kako postoje naznake malih, nedovoljnih koraka koji se čine u području rada mirovinskih fondova, poput smanjenja nekih naknada i poboljšavanja korporativnog upravljanja fondovima.

„Vlada ne predlaže mjere koje bi drastično smanjile naknade obveznih mirovinskih fondova niti propise koji bi predstavljali sustav garancija za članove mirovinskih fondova vezano uz promišljanje ulagačkih pravila za fondove. Negativne su posljedice po tržište kapitala jer su mirovinski fondovi najveći ulagači na tom tržištu. Također, mirovinski fondovi moraju usmjeriti svoja ulaganja u profitabilne sektore. Nije prihvatljivo da se ušteđevinom hrvatskih građana financiraju tajkuni i državni gubitaši“, rekao je Žagar.