MOST: NAJMANJE 17 GRADSKIH PROJEKATA U PETRINJI JE NETRANSPARENTNO ILI NEZAKONITO

GAŠPAR ŠAKO: POZIVAMO GRADONAČELNIKA DA PREUZME ODGOVORNOST ZA PROVEDBU

Zagreb, 26. listopada 2018. – Mostova gradska vijećnica Luca Gašpar Šako upozorila je danas u ime mnogih građanki i građana Petrinje, odnosno građanske inicijative pod nazivom S.O.S. ZA PETRINJU – GRAD S TISUĆU RUPA, na netransparentno i nezakonito upravljanje gradom. Uz podršku Nikole Grmoje i dvije nestranačke aktivistice iz Petrinje, Gašpar Šako je nabrojala sedamnaest projekata za koje petrinjska gradska vlast ne daje podatke o financiranju i stručnu dokumentaciju.

“Želimo s ovog mjesta, iz Hrvatskog sabora, poslati poruku da ne mogu raditi što žele i kako žele, da moraju preuzeti odgovornost za svaku uzalud potrošenu našu kunu, za svaki propust u projektima koji nas koštaju milijune kuna, a loša realizacija otežava život građanima Petrinje” – izjavio je Nikola Grmoja.

„Građanima Petrinje je dosta! Od 17 projekata koji se provode loše ili nikako, najgora je aglomeracija kojoj se ne nazire kraj. U strahu smo da nikada neće profunkcionirati, kao što nikada nije proradio vodovodni projekt Petrinja – Lekenik, iako su za njega govorili da će pretvoriti Petrinju u „malog lidera“ po pitanju vode, kad je bio završen u 12. mjesecu prošle godine.”, izjavila je Gašpar Šako.

Gašpar Šako potom se osvrnula na reciklažno dvorište, koje je protivno planovima smješteno između dvije obiteljske kuće, u slijepoj ulici, umjesto u poslovnoj zoni te na kupalište Petrinja, od kojeg je sagrađen samo betonski podest.

„Imali smo tamo i dvije pametne klupe koje su netragom nestale. Iz grada su nam odgovorili da su otuđene, a mi smo dobili informaciju da ih je proizvođač uzeo natrag, jer nikada nisu bile plaćene.”, izjavila je Gašpar Šako.

Mostova vijećnica je zatim upozorila na skele na privatnim objektima koje narušavaju izgled grada, a grad ih plaća 198 000 kuna godišnje, kako bi se izbjegao postupak javne nabave, bez studije isplativosti i ikakve dostupne dokumentacije.

„Osim nabrojanog, imamo i pitanje novca namijenjenog za školske knjige u proračunu – knjige je platio Grad Zagreb, a gradonačelnik tvrdi da će se sada tim novcem obnavljati odmaralište Punat, što izvlači iz ladice svaki put kad je potrebno neko obećanje. Projektna dokumentacija ne postoji, kao što ne postoji ni popis nekretnina u vlasništvu grada!“ – izjavila je Gašpar Šako.

U Petrinji još postoje Kuća zdravlja, koja nije registrirana, a u njoj zdravstvene usluge provodi privatna udruga i Zelena kuća, o čijem se poslovanju taje podaci. Obnova Dječjeg vrtića Petrinjčica također je sumnjivo provođena, a za sufinanciranje privatnih poduzetnika u gradu ne postoje kriteriji niti se poticaji vide na plaćama zaposlenika. Poslovna zona Mošćenica još uvijek nije u funkciji, izbora za mjesne odbore nije bilo od 2007. ali postoje njihovi predstavnici koji dobivaju plaću, odmorište u Skradinu je financirao Zagreb, a djeca u njemu ljetuju po „preporuci“ umjesto podacima o primanjima roditelja. Uz sve to, djeca zbog uništenih kolnika nisu sigurna na putu do škole, razrovano je i tek obnovljeno šetalište, a nikome nije jasno što je to Centar za šljivu i kesten kojeg Petrinja ima.

„Ne želimo rušiti gradonačelnika. Želimo da preuzme odgovornost za grad, novac građana i provedbu projekata, da se sve odvija transparentno i zakonito. Pozivamo i ministra Čorića i Hrvatske vode da obrate pozornost na projekte koje su podržali. Ukoliko sve to izostane, obratit ćemo se nadležnim institucijama Europske unije.“ – zaključila je Gašpar Šako.