“U MOSTU MOGU PRIDONIJETI RAZVOJU UREĐENOG I CIVILIZIRANOG DRUŠTVA”

Gradski vijećnik Mosta u Metkoviću, Petar Nikolić, profesor engleskog jezika i književnosti, te profesor geografije, predaje u Gimnaziji Metković i srednjim školama Metkovic i Opuzen. Posvećen je radu s učenicima i zalaže se za stipendiranje deficitarnih zanimanja u srednjim školama, te odvajanje više sredstava za obrazovanje i kulturu.

“U Mostu mogu pridonijeti razvoju uređenog i civiliziranog društva”

Petre, za početak jedno jednostavno pitanje, zašto Most?

Most podupirem od samog početka u Metkoviću. Ideja da kao pojedinac mogu pristupiti platformi nezavisnih kandidata, te svojim idejama pridonijeti razvoju uređenog, modernog i civiliziranog društva razlog je mog angažmana u Mostu.

Što je to što je po vama nužno za promijeniti u Hrvatskoj?

Teritorijalno-samoupravni ustroj jer je nefunkcionalan i prevelik je broj županija, gradova i općina koji guše Hrvatsku. Osim toga i zapošljavanje po stranačkom ključu u javnim i državnim službama. Izuzetno bitna je i reforma obrazovnog sustava.

Koji dio je po vama nužan mijenjati u obrazovnom sustavu?

Promjena kurikuluma je bitna, ali ne i jedina reforma koju naš obrazovni sustav treba. Obrazovni sustav treba kompetentne i progresivne ravnatelje, angažirane i entuzijastične nastavnike, spremne na kontinuirano i cjeloživotno usavršavanje. Po meni, trenutni sustav obrazovanja ne ide u prilog učenicima jer ne potiče njihove talente i afinitete.

Puno putujere s vašim učenicima, koje prakse viđate vani na edukacijama, a za koje smatrate da bi ih valjalo implementirati u hrvatski obrazovni sustav?

Da, već dosta godina sudjelujem u projektima Erasmus+. Projekti su mi donijeli pozitivne promjene u poslu te omogućili i nastavnicima i učenicima jedan potpuno novi pristup učenju, iskustveno učenje, terenski rad, umrežavanje s kolegama iz inozemstva. Većina škola zapadne Europe nudi jednu opušteniju atmosferu u radu i moderni dizajn, dosta se ulaže u infrastrukturu i izgled škole što pridonosi poticajnoj atmosferi, gušt vam je provoditi vrijeme u takvim školama, učiti i raditi. Nastavnici i učenici gaje suradnički odnos što svakako utječe na profesionalni razvoj učenika.

Obzirom na toliki broj putovanja, ipak ostajete u Hrvatskoj, zašto?

Ulaskom u Europsku uniju otvorila se mogućnost usavršavanja i napredovanja što sam objeručke prihvatio. Sama bit mobilnosti nije otići iz Hrvatske već naučiti nešto novo, razviti strateška partnerstva te dobru praksu iz inozemstva primijeniti u hrvatski obrazovni sustav. Svako putovanje nudi nove spoznaje i za mene i za učenike te učenicima nudi jednu drugu perspektivu, a meni kao nastavniku priliku za kontinuirani rast i usavršavanje.

Koje aktivnosti planirate kao vijećnik Mosta u gradskom vijeću grada Metkovića?

Zalagat ću se za stipendiranje deficitarnih zanimanja u srednjim školama, odvajanje više sredstava za obrazovanje i kulturu i nuditi konktetna rješenja u području obrazovanja.