MOST TRAŽI TEMATSKU SJEDNICU U BANOVINI: OD 4,5 MILIJUNA KUNA ZA VRTIĆE, GRAD JE POTROŠIO SAMO PET POSTO!

( Izvor: Slobodna Dalmacija, Piše: Merien Ilić, Foto Duje Klarić/HANZA MEDIA )

Most nezavisnih lista predložio je sazivanje tematske sjednice Gradskog vijeća o javnim potrebama u predškolskom odgoju i obrazovanju, te skrbi o djeci rane i predškolske dobi, za što je, kako su ustvrdili, svojim potpisima podržalo 16 vijećnika.

– U Splitu je 6317 djece vrtićke dobi, a ako to pomnožimo s roditeljima koji rade, dolazimo do brojke od 25 tisuća ljudi kojima su vrtići svakodnevna tema. Od tog broja 4750 mališana upisano je u gradske vrtiće, a još 1566 u privatne i vjerske vrtiće. Ove pedagoške godine ostalo je 297 neupisanih, od čega ih je, nakon žalbenog postupka, 148 preusmjereno na privatne i vjerske vrtiće, koji su preskupi u odnosu na gradske.

Nije nam jasan izračun od 2500 kuna za ekonomsku cijenu predškolskog programa, od čega se 495 kuna plaća za 10-satni boravak u gradskim vrtićima, te oko 1100 kuna u privatnim, što je prevelik izdatak za mnoge obitelji, a iznos sufinanciranja je premalen. Imamo svijetle primjere Zadra i Kaštela koji imaju gotovo jednaku cijenu privatnih i gradskih vrtića, a i mi bismo to mogli imati – kazao je Ante Čikotić, Mostov gradski vijećnik, tijekom obraćanja novinarima, koje je u ponedjeljak održano ispred vrtića “Vila Velebita” na Dobrome.

Mostovci su istaknuli da im je cilj, prije donošenja proračuna, uz kvalitetnu raspravu doći do rješenja koja se tiču smještajnih kapaciteta, ali i kriterija izbora u vrtićima, te kvalitete objekta, kuhinja i uvjeta rada odgajatelja.

– Želimo da kriteriji upisa budu transparentni, da se postupak definira, te da djeca s posebnim potrebama dobiju mjesto u gradskom vrtiću. Brinu nas i kapitalna ulaganja u predškolske objekte. Primjerice, za ovu godinu je bilo planirano 4,5 milijuna kuna, a izvršeno je samo pet posto. Vrtić na Kili se još čeka, a Trstenik i Pujanke su u planu tek za dvije godine. Tu su i pedagoški standardi. Nemamo slobodnih površina za samostojeće objekte, pa primjerice i “Vila Velebita” djeluje u stambenoj zgradi – naveo je Čikotić, koji će raspravu na predloženoj tematskoj sjednici usmjeriti i prema planu izgradnje novih vrtića, pitanja otvaranja obrta za čuvanje djece, odnosno poslova dadilje koji bi mogli prihvatiti i umirovljenici.

– Grad ima poticajne mjere za novorođenu djecu, što je pohvalno, no kada su upisi u vrtiće, kapaciteti objekata i cijene u pitanju, onda nastaje problem – zaključili su mostovci.